Връзка с принц - това може да е една мечта за много момичета по света, но за рускинята Алена романтиката с арабски принц е била реалност. Тя е работила като финансов анализатор в една от най-добрите компании в Москва, но винаги е мечтала да пътува. 

Именно затова започва работа като стюардеса, която ще я отведе в една непозната, но красива и завладяваща страна - където намира любовта, но и разочарованието. Двамата имат връзка, но тя се разпада пред желанията на неговите роднини и догмите на обществото.

Тя разказва своята история, в която може да открием много за живота в Доха, любовта с принц и пътуването по света.

Но първо чуйте разказа й за тази далечна и непозната страна.

Решението

След като завърших магистратурата си, бях поканена да работя в една от най-добрите одиторски компании в света. Тогава ми се струваше, че на 23-годишна възраст съм изпълнила всичките си задачи: преместих се от родната Самара в столицата заради една готина кариера.

Но това не ме направи щастлива. Затова започнах да си търся работа. И един ден попаднах на свободно място за стюардеса в авиокомпания от Близкия изток, а няколко месеца по-късно се качихме на самолет за Доха, столицата на Катар.

"Тигрите се разхождат по улиците"

Това казах на майка си на третия ден след пристигането. Отидохме със съсед за хранителни стоки и видяхме истински тигър да се скита в задръстване между колите. Обясниха ми, че нечий домашен любимец е избягал. Катар е мюсюлманска държава, така че всеки ден около 4 сутринта се събуждаме от мюезина. Това е призив за молитва. Песнопението се чува от всяка джамия пет пъти на ден. Тук хората почиват в петък и събота, защото петък е свят ден за мюсюлманите. Дори супермаркетите и метрото са затворени до 13:00.

Но особено строги са правилата в свещения месец Рамадан. По това време не можете да ядете или пиете на улицата, всички кафенета и ресторанти са затворени през деня, а в търговските центрове молитвите се четат през целия ден през високоговорителя.

Традиции и норми за благоприличие

Скоро след пристигането започна обучение в авиационния колеж, а след това и дългоочакваните полети. За две години и половина посетих 47 държави. Какво е да работиш за арабска авиокомпания? На първо място, трябва да се научиш да уважаваш ислямската култура. Например не трябва да предлагаш алкохол на човек с традиционно облекло.

Ако сред пътниците има двойка араби, тогава е обичайно първо да се обърнеш към мъжа, а едва след това към жена му.

За чужденците, живеещи в Катар, има много ограничения. Не е нужно да си покривате главата като в Иран, но все пак трябва да спазвате определени правила. Алкохол има само в барове в големи хотели, продажбата и вносът са забранени. Невъзможно е да се внася и продава свинско месо.

За арабските принцове  и любовта

Тук към жените се отнасят по много специален начин, разказва Алена. Никой никога няма да посмее да безпокои дама. За тях това е знак на уважение. Адаптирането ми към строгите правила не беше лесно, особено когато започнах връзка с арабски принц.

Срещнахме се в Tinder. Всички правят това тук, защото връзките преди брака са строго забранени. На срещи никога не сме се държали за ръце, защото може да бъдем глобени. Криехме се от всички. Не можах да публикувам общи снимки или видеоклипове в социалните мрежи.

Родителите ми знаеха и бяха против. Много се страхувахме неговите родители да не разберат - вероятно бързо биха му намерили мюсюлманска булка. Веднъж седяхме в кола пред къщата ми и полицията ни забеляза. Последваха дежурни запитвания: кои сте, какви сте помежду си, къде работите. Беше страшно, защото връзките преди брака са незаконни, разкава "Стандарт".

За съжителство или бременност извън брака може да отидете в затвора. Браковете с хора от други религии са изключително редки и изискват одобрение от правителството. Ако местно момиче не се омъжи за мъж от Катар, ще загуби всичките си привилегии: плащания от държавата, безплатно жилище, образование и т.н.

Връзката ни се разпадна в деня, в който той все пак информира родителите си за нас. Искаше да ме представи и да планираме сватба. Те приеха тази идея с враждебност.Още на следващия ден отношението на моя принц се промени драстично. Оказа се, че се нуждае от религиозна мюсюлманска булка и ако се ожени за мен, няма да отиде в рая. Така че, момичета, внимавайте с обещанията на арабските принцове. Не са много тези, които могат да се противопоставят на семейството си.

За любовта към различната страна

И все пак много харесвам Катар. Първо, това е една от най-безопасните страни в света. Когато срещнах приятеля си за първи път, бях изумена, че никога не заключва колата си. Казах му и той се засмя - тук няма кражби. Второ, парите. Хората идват в Катар, за да печелят. Ще видите толкова много култури и народи, че ще ви се завие свят. Освен това не е нужно да научите арабски, за да работите тук.

Местните владеят английски, така че няма езикови бариери. Липсва ли ми домът? О, да. Но всъщност вече съм свикнала да живея на Изток. Тук ми е удобно.