Две дузини "кораби-призраци" са били изтласкани от дъното на Тихия океан заради сеизмична активност.

Потънали военни кораби от Втората световна война се появиха на около 800 мили от Токио, показват кадри.

Сеизмичната активност от подводен вулкан, наречен Фукутоку-Оканоба, е създала нов малък С-образен остров, който първоначално е бил с диаметър около 1 км.

Откакто се появи обаче, той бавно потъва и сега е останала една трета от първоначалния му размер, пише "Mirror".

Според японската брегова охрана малкият остров е образуван от втвърдена лава и е направен от пемза и вулканична пепел.  Същото изригване е довело до изтласкването на 24 кораба, потънали по време на битката при Иво Джима през 1945 г.

По време на битката 70 000 американски морски пехотинци са се сражавали срещу около 20 000 японски войници, които се криели в бункери във вулканичните скали на острова.

20 000 морски пехотинци са били ранени и близо 7 000 загиват. Почти всички японски войници са убити в битката, която е една от най-кървавите във Втората световна война. 

Твърди се, че корабите, които са се издигнали от дъното на морето, са потънали японски кораби, които са били пленени от САЩ.

Тъй като Иво Джима няма пристанище, корабите са потънали успоредно на бреговата линия и образуват вълнолом, гласи информация от Националния архив на САЩ. 

Това не е първият път, когато военните кораби се виждат. Те били забелязани  на повърхността преди 35 години отново поради сеизмична активност, но после пак се озовават на дъното на океана.

Превод: GlasNews.bg