Учени откриха скрити рисунки, мистериозни символи и името на непозната жена, които са написани без мастило, върху страниците на древен ръкопис. Съхранява се в библиотеката на Оксфордския университет, Англия, и е на над 1200 години, съобщава Live Science.

Учените са открили мистериозни белези на страниците на копие от "Деяния на апостолите" (книга от Новия завет), написани на латински (оригиналът е написан на старогръцки). Тези белези се състоят от мистериозни символи, рисунки, както и името на жена - Едбърг.

древен ръкописцял екран
Снимка: Live Science

Зад новото откритие стоят учени от университета в Лестър, които са провели изследване на древен ръкопис, който е създаден в Англия между 700 и 750 г. сл. н. е. Учените, ръководени от Джесика Ходжкинсън, използваха специална технология, която ви позволява да видите почти невидими надписи с ширина 1/5 от ширината на човешки косъм върху страниците на древни текстове.

Учените смятат, че мистериозните символи са оставени от благородна и образована жена, която най-вероятно носи староанглийското име Едбърг. Значението на бележките и рисунките, оставени в ръкописа, все още не е ясно, но учените смятат, че по този начин авторът на тези надписи, които са оставени без мастило, тоест практически издраскани, е искал да подчертае пасажи в текста, които са важни за нея.

древен ръкописцял екран
Снимка: Live Science

"Нашият анализ на ръкописа, който се съхранява в библиотеката на Оксфордския университет, показва, че непозната за нас жена на име Едбърг е написала името си на най-малко пет страници от ръкописа. В същото време тя е оставила различни съкращения на нейното име на още 10 страници", казва Ходжкинсън.

Според учените подобни скици върху текста вече са открити в други ранносредновековни ръкописи. Но те често се състоят само от кръстове и по този начин хората, които са ги оставили, са подчертавали различни части от текста.

"Но тези символи представляват по-голям интерес за нас. Защото има кръстове и други необичайни символи, рисунки, както и женско име. Открихме и няколко дълги надписа, които са написани на староанглийски", казва Ходжкинсън.

древен ръкопис
 
Снимка: Live Science

Учените не знаят със сигурност дали жената на име Едбърг е автор на мистериозните надписи, но най-вероятно е така. За да разрешат тази мистерия, учените планират да проведат нов, по-задълбочен анализ, който включва и разкриване на смисъла на написаното.

В края на древния ръкопис има молитва, която е написана от гледна точка на жена и това може да означава, че една жена или група жени са използвали този ръкопис, казват учените.

"Сигурен съм, че жената е оставила тези надписи и рисунки умишлено, докато е четяла и по този начин е подчертала важни за нея фрагменти. Не мисля, че са били просто някакви драскулки, които нямат смисъл", казва Ходжкинсън.

древен ръкописцял екран
Снимка: Live Science

Учените също искат да разберат коя всъщност е жената на име Едбърг и вече имат няколко кандидати, живели в средата на 8 век в Англия и от благороден произход.

„Сега остава да разберем защо жената е оставила точно такива надписи и рисунки и как те се свързват с текста“, казва Ходжкинсън.

Превод: GlasNews