Видеото за производството на козметичния продукт е събрало стотици хиляди гледания - потребителите са шокирани от какво всъщност е направена спиралата.

В продължение на хиляди години жените правят миглите си да изглеждат по-големи с помощта на спирала - първото споменаване за използване на нещо подобно датира от 3000 г. пр.н.е. В древен Египет сместа се е приготвяла от сажди и животинска мазнина и е била нанасяна върху миглите не само от жени, но и от мъже, пише Daily Mail.

След това спиралата се развива от епоха в епоха, докато най-накрая е изобретена през 1917 г., когато Eugene Rimmel произвежда първата пакетирана проба. Днес този козметичен продукт е ежедневен продукт и се използва от милиони жени по света.

В кратко видео „Как се прави“, публикувано в YouTube, изследователите разкриват всички съставки, използвани за направата на спиралата. За съжаление, повечето потребители са шокирани от съставките, използвани за производството на този "химически коктейл".

Въпреки че има стотици различни козметични марки, повечето спирали се състоят от четири основни съставки:

  • восък;
  • вода;
  • пигмент;
  • свързващи вещества.

По принцип производството на спирала се състои от две фази: мастноразтворима и водоразтворима.

Маслена фаза

За да го приготвят, производителите комбинират четири вида восък (карнаубски восък, канделилов восък, пчелен восък и глицеринов стеарат) — последният помага на съставките да се смесят добре. След това се добавя течен витамин Е, за да поддържа миглите и да придаде гладка текстура на спиралата.

След това към състава се добавя съединението Pelemol D-2000, което прави спиралата водоустойчива. След това сместа се загрява и когато восъкът започне да се топи, всички съставки се смесват. Целият този „химически коктейл“ образува „полутечен гел, който покрива миглите с лъскав филм“.

Водна фаза

Получава се чрез нагряване на студена вода преди добавяне на емулгатор. В резултат на това става възможно свързването на водната и маслената фаза, когато по-късно се комбинират.

Изследователите отбелязват, че без емулгатор маслото и водоразтворимите вещества просто биха се разделили естествено.

След това, за да се постигне черен цвят на спиралата, към нея се добавя козметичен пигмент от черен железен оксид и след това всичко се смесва старателно. След това се добавят органични съединения, за да се балансира нивото на pH на козметичния продукт. В края към сместа се добавя козметичен прах, за да се придаде копринена мекота на гела.

Спиралата преминава през няколко теста за контрол на качеството, за да се гарантира, че не е прекалено лепкава или течаща. След това се пакетира, като партидата се излива в специална машина и флаконите се пълнят с гореща смес.

В бутилката продуктът се охлажда, превръщайки се в полутечен гел, след което производственият персонал опакова продукта. Видеото на процеса на приготвяне на спирала обиколи интернет пространството и предизвика невиждан фурор. Много потребители са шокирани от това колко "химическа супа" хората всъщност слагат върху миглите си.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Shutterstock