Независимо дали става дума за игра на Jenga или карти, много забавления се фокусират върху състезанието и нови изследвания показват, че мъжете се обръщат към малко измама в тези игри, за да запазят брака си щастлив и здрав.

В ново проучване учени от Севернокитайския университет за наука и технологии установиха, че старата поговорка „щастлива съпруга, щастлив живот“ всъщност звучи вярно, когато става въпрос за състезания като тези , пише Daily Mail. В проучването изследователите набират група от 52 жени участнички на възраст между 18 и 25 години, на които е възложено да изпълнят визуална задача, която включва състезание с партньор за възможно най-бързо реагиране на импулси.

Резултатите от проучването показват, че жените се концентрират повече, когато се състезават с непознати, отколкото с партньорите си. Освен това те имат по-голям шанс да спечелят състезанието, ако играят срещу партньора си.

Според водещия автор на изследването, мъжете партньори вероятно се придържат към правилото „щастлива съпруга, щастлив живот“, което им позволява да избягват конфликти в отношенията, като се поддават на своите партньори. В проучването изследователите се фокусираха върху разбирането как романтичните връзки влияят върху конкурентоспособността на жените.

По време на експериментите участниците бяха разделени на две групи:

първата се състезаваше с романтичните си партньори;
второто е с непознати.

По време на състезанието учените използваха ЕЕГ, за да наблюдават мозъчната активност на получателите. Резултатите ясно показват, че концентрацията на жените е по-висока, когато се състезават с непознати, отколкото с партньорите си. В същото време екипът установи, че когато са сдвоени с романтичен партньор, жените не само намаляват фокуса си, но и желанието си да се състезават като цяло. В същото време те имаха много по-голям шанс да спечелят състезанието със собствения си партньор.

Екипът вярва, че това поведение е отличен пример за „поведение на задържане на партньора“ при мъжете. Резултатите показват, че броят на победите сред жените в състезания с техните партньори рязко се увеличава. Сега те приемат, че мъжете съзнателно правят отстъпки и се поддават, за да избегнат конфликти и да запазят щастието във връзката.