Швейцарската компания Oppidum нагледно демонстрира как в случай на апокалипсис елитът, знаменитостите и милионерите ще преживеят кризата. Фирмата създава огромни укрепени подземни бункери за "най-могъщите хора в света", пише Daily Mail.

Бункерът е разположен на дълбочина 50 фута (15,24 метра) заедно с въздушен шлюз и камера за обеззаразяване.

Структурата е изградена според спецификациите на НАТО, като се използва същата смес, използвана за изграждане на атомни електроцентрали.

луксозен бункер, богат бункер, подземен бункер, подземен заслон
Поставяне на бункера в имението Снимка: Oppidum

Бункерът "Oppidum" е напълно херметичен и при необходимост може да бъде напълно изолиран от външната атмосфера. Компанията казва, че нейните бункери използват технологията на НАСА и могат да бъдат построени в ЕС, Обединеното кралство, САЩ и ОАЕ.

Oppidum представи своите нови 10 760 кв.м L'Heritage закалени подземни бункери, описани като „оптимизирани за супер-луксозен ежедневен начин на живот, но подготвени за всички заплахи на повърхността“.

Едноименният подземен бункер "Oppidum" е напълно херметичен и газонепроницаем и при необходимост може да бъде напълно изолиран от външната атмосфера, например в случай на причинено от човека или природно бедствие.

Пристигайки на наземната хеликоптерна площадка, собствениците на бункера слизат и стигат до огромен подземен паркинг, след това преминават през въздушен шлюз, след което влизат в самия бункер, където може да има художествена галерия, конферентна зала, удобна спални, закрита градина, спа център и др. удобства по избор на клиента.

Базовият модел също има място за съхранение на колекции от изкуство, злато, пари и други ценности. В подземната градина растенията се поддържат от сложна система за автоматично поливане. А със симулация на светлина с пълен спектър са налични дори изгрев и залез, както и смяната на сезоните.

луксозен бункер, богат бункер, подземен бункер, подземен заслон
Съхранение на съкровища, злато и оръжия Снимка: Oppidum

Има също басейни с прясна и солена вода, фитнес зала, а водата се доставя от дълбок кладенец. В случай на прекъсване на електрозахранването има генератори и резервни батерии.

Хранителните запаси се съхраняват в складове, а лекарствата се съхраняват в медицински пункт. Можете да се запасявате за месеци, а можете и за години, всичко зависи от клиента.

Якуб Замразил, основател и главен изпълнителен директор на Oppidum, казва , че са „оптимисти за бъдещето“, но тъй като не всички събития могат да бъдат предвидени или предотвратени, „разумно е да сте подготвени да устоите на бурята, когато е необходимо“.

"В нашия нестабилен свят Oppidum осигурява спокойствие. Това е място на сила, което позволява на нашите клиенти да запазят и защитят най-важното", казва Замразил.

Най-простият бункер струва 10 милиона долара, няма горна граница. Цената на модела L'Heritage (един от най-луксозните) е около 100 милиона долара, според главния изпълнителен директор, като крайната цена зависи от местоположението, размера и покритието.

„Всеки клиент има различни изисквания и всеки Oppidum се прави по поръчка, което означава, че е проектиран да отговаря на тези индивидуални изисквания“, добавя той.

Превод: GlasNews