Пукнатината Silfra е уникално място на Земята, защото е единственото, където можете да видите къде свършва Европа и къде започва Америка. Разположена е в езерото Тингвалаватн в националния парк Тингвелир в Исландия.

Silfra е част от Атлантическия разлом, това е разделителната линия между континентите Европа и Америка. Това е огромна пукнатина в земната повърхност, където континенталните плочи се срещат. В дълбоките води на Атлантическия океан тази пукнатина е главно невиждана, но в Silfra чистата разтопена вода на исландските ледници прави разлома видим. Разривът е образуван през 1789 г. от земетресения.

Удивителната видимост и достъпност прави Silfra популярно място за гмуркане. Водолазите могат да плават между американската и евразийската тектонични плочи и на места, всъщност могат да докоснат двата континента едновременно. Видимостта е изключителна на близо 100 метра.

Температурата на водата е едва - 2º и 4ºC - и остава при тази стойности през цялата година. С всяка изминала година разстоянието между двата континента се увеличава с два сантиметра.

Интересен факт е, че много хора се гмуркат в Silfra, но малко от тях стигат до пещерата Silfra, която е на около 63 метра дълбочина. Причината е, че дълбочината и тесният вход представляват голям риск за гмуркачите.