Съставките, взети направо от хладилника могат да развалят тестото, предупреди сладкарят-експерт по храненето Дмитрий Дюран. В интервю той изброи основните грешки при приготвянето на тестото.

„Студените яйца и млякото пречат на тестото да втаса. Затова трябва да оставите продуктите да стоят известно време на масата при стайна температура. И е по-добре да не пренебрегвате тази препоръка“, казва Дюран.

Според него, за да спестят време, домакините често не пресяват брашното - и правят грешка. Пресятото брашно се насища с кислород, продуктите от него стават по-великолепни. Освен това пресяването помага да няма бучки, например това е важно при приготвянето на палачинки, обясни сладкарят.

Дюран също отбеляза, че при приготвянето на тестото трябва стриктно да се спазва рецептата.

Няма нужда да замествате съставките, ако нещо ви липсва. И компонентите в тестото трябва да се добавят в количество и ред в съответствие с рецептата. Ако не се придържате към рецептата, не се учудвайте, ако нещо не ви се получи, казва сладкарят.

Твърде дългото готвене също разваля тестото, продължи Дюран. Ако тестото се меси дълго време, може да стане прекалено пластично и да не бухне.

По правило рецептите показват, че тестото трябва да се постави в предварително загрята до максимална производителност фурна и да се пече при определена температура за определено време. Има опитни пекари, които пропускат този важен момент, твърди Дюран. 

Превод: GlasNews.bg