Американски учени направиха нов анализ на предмети, открити в най-старото погребение на бебе в Европа, което е на 10 хиляди години. Те заключиха, че дори в древността хората са използвали слингове, за да носят бебетата си, точно както някои майки правят това днес, пише ScienceAlert.

Археолози откриха в Италия древно погребение на момиченце, починало на възраст от 40 до 50 дни. До останките на бебето, наречено Неви, учените откриха огърлица от миди. Подобна находка предполага, че местната общност от древни хора много е обичала и уважавала това момиче.

кости, останки, бебе, древно погребениеЦял екран
Останките на бебе, открити от археолози 

Но нов анализ на находките от погребението и позицията на детето в гроба показва, че възрастните са носили момичето, увито в прашка, украсена с миди. Въпреки че нищо не е останало от действителния материал, от който е направен слингът на това дете, учените смятат, че тези черупки все пак са създадени по такъв начин, че не само да украсяват слинга, но и да свързват неговите части заедно. Може би този носител е създаден от кожа или козина на животно или дори от плат.

бижута от миди, древно погребение, бебеЦял екран
Накити от миди, намерени до бебето

Авторът на новото изследване, Клаудин Гравел-Мигел от Държавния университет на Аризона, смята, че черупките не са били обикновена украса за гроба на бебето.

„Тези черупки бяха нанизани като огърлици и следваха контурите на прашка, която отдавна е изчезнала. Поне някои от тези орнаменти опасваха раменете на бебето“, казва Гравел-Мигел.

Но най-интересното е, че сканирането на древните черупки показа, че те са направени много преди раждането на момичето и след това са използвани като закопчалки за древна прашка.

„Родителите на Неви, също като съвременните майки, са искали бебето винаги да е близо, затова са го увили с все още неизвестен материал и са го закрепили с тези колиета от миди“, казва Гравел-Мигел.

погребение на бебе, древни хораЦял екран
 
Снимка: ScienceAlert

В хода на изследването учените са използвали данни и от други детски погребения, в които също са открити голям брой подобни раковини, свързани помежду си. Тези орнаменти може също да показват, че са били прикрепени към одеяла или прашки за носене на деца.

"Такива декорации могат да служат като вид духовна защита. Затова древните хора са погребвали момичето заедно с тези черупки. Това е символ на родителска загриженост за благополучието на момичето в задгробния живот. Възможно е също така по този начин връзката между починалото бебе и обществото, към което е принадлежало, да е била засилена“, казва Гравел-Мигел.

Между другото, в някои съвременни общности от хора, които все още живеят по древни обичаи, може също да откриете използването на черупки за укрепване и украса на бебешки прашки, казват учените.

Превод: GlasNews