Преди повече от 200 милиона години мистериозно създание е оставило странни следи, които приличат на тези от птица, в днешна Южна Африка. Но това станало 60 милиона години преди еволюцията на птиците.

В продължение на много години изследователите са озадачени какво може да е оставило тези трипръсти следи и дали това е динозавър, гущер или нещо друго. Следите не съвпадат с тези за нито един известен вид на това място по това време.

Учените условно са кръстили съществото Trisauropodiscus, но нямат друга информация за това какво може да е оставило отпечатъците, открити в средата на миналия век, пише Metro.

Сега ново проучване, изследващо следите, откри два различни вида отпечатъци, първият от които е подобен на определени следи от динозаври, различни от птици, а вторият е много сходен по размер и пропорции на отпечатъците от стъпки на птици.

Фосилизираните отпечатъци датират от късния триас и ранния юрски период, преди 237 до 175 милиона години, докато доказателствата за това, което мнозина смятат за първата птица, археоптерикс, се появяват в средния до късния юрски период, преди 175 до 145 милиона години. Съвременните птици са се развили през периода креда.

Имайте едно наум, ако срещнете тези следи СНИМКА

Авторите Миенга Айбрамс (Miengah Abrahams) и Емиси Борди (Emese Bordy) от университета в Кейптаун подчертават все още неясния произход на първите птици.

„Птиците са една от най-разнообразните групи животни на Земята, с около 10 000 съществуващи вида, но тяхната ранна еволюционна история все още е обвита в мистерия“, коментират те.

„Динозавърският произход на съвременните птици (Neornithes) недвусмислено сочи към Maniraptora, група терапоси, но времето на произхода на птиците е оспорвано. Най-старият запис на вкаменелости на ранни птици включва средната до късната юра, докато отпечатъци от стъпки на динозаври с птича морфология са известни от късния триас“, добавят авторите.

Между масите в кафене: откриха отпечатъци от стъпки на динозавър СНИМКИ

Въпреки това все още продължава дебатът относно най-ранния подобен на птица фосил, този на Protoavis, който не е широко приет като птица. Това означава, че скокът от птерозаври към птици все още не е обяснен.

Авторите казват, че констатациите показват, че "птичите крака" са се развили много по-рано, отколкото се смяташе, вероятно с 60 милиона години, и биха могли да помогнат за хвърлянето на нова светлина върху това как са се появили птиците.

Те добавят, че вторият тип следи, по-сходни с тези на птици, вероятно са направени от все още неоткрит тридактилен архозавър – предци на съвременните птици.

Превод: GlasNews.bg