Родопските села са известни със своята красота. Дори и изоставени и забравени те пазят своята история.

Днес ще ви разкажем за едно село с един жител и един храм, който носи името на Св. Георги. Негов пазител е 80-годишния бай Георги, който минава километри пеша за да бъде църквата отворена, в случай че някой реши да го посети.

За да не седи църквата затворена, Георги е тук от четвъртък до неделя. Идва във Върбово от Широка лъка с колата, а ако се наложи и пеша.  

Църквата посветена на "Св. Георги" впечатлява с изключително добре запазени стенописи, рисувани лично от Димитър Зограф - един от най-известните иконописци у нас. 

Храмът е сторен богато, доказателството, че хората тук са били и вярващи и имотни. 

С идването на народната власт, хората се наложило да предадат добитъка си на кооперативното земеделско стопанство. 

Горди хора били върбовци - за това си тръгнали, когато им взели животните, разказва Георги пред Нова тв. Днес той задочно се познава със старите жители. Прекарвайки часове наред в техния храм, сред техните къщи, снимки, спомени... 

Село Върбово се намира в Средните Родопи район, на 6 км от село Широка лъка и на 22 км от град Девин. Селото е разпръснато на различна надморска височина, от 1200 до 1800 м.

Според една легенда името Върбово идва от това, че до римския мост в началото на селото имало една голяма върба, която по пладне побирала под сянката си до 10 000 овце.

След Освобождението от османска власт, Върбово заедно със заобикалящите го християнски села, Широка лъка, Гела, Солища, Стикал, Заевите, Стойките и др., попадат в територията на Източна Румелия. Тези села стават обект на терор от страна на Сенклеровите банди.

Във Върбово пристига капитан Петко Войвода, и води сражение с помаците.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Върбово е отделено в самостоятелна община, населението му тогава наброява 1500 души християни.

Припомнете си историята на село Чамла в Родопите, където вече не живее никой.

Изоставен рай: Родопското село Чамла с 0 жители СНИМКИ