Според учените шансовете да видите две еднакви снежинки в природата са практически нулеви. Това се дължи на факта, че процесът на образуването им е много специфичен, пише IFLScience.

Снежинките са снежни кристали, които се образуват по определен модел в зависимост от температурата и са резултат от превръщането на водната пара в лед, тоест водата не преминава през течната фаза. Ако капка вода замръзне, тя образува това, което е известно като суграшица.

Образуването на най-големите снежни кристали може да отнеме до 45 минути, което ви позволява да промените условията на околната среда и да повлияете на тяхното развитие. Оказва се, че познатата на много хора класическа шестоъгълна форма на снежинките е само една от многото форми, които могат да приемат снежните кристали.

Процес на образуване на снежинка / Снимка: IFLScience

Снежинките се развиват на етапи, като постепенно увеличават диаметъра си с появата на нови елементи, а шесткратната симетрия, която виждаме в снежните кристали, се дължи на начина, по който водните молекули са подредени в решетката.

Според Кенет Либрехт от института Caltech повечето снежинки са с шестоъгълна форма, но понякога са по-триъгълни, а в редки случаи са почти перфектни равностранни триъгълници. За появата на триъгълните снежинки е необходима температура от минус 14 градуса по Целзий и подходяща влажност.

Според учения снежните кристали падат по различни начини и се влияят от различни условия на околната среда, поради което придобиват различни форми. Както казва Либрехт, въз основа на това шансовете да получите две еднакви снежинки в природата са почти нулеви. Това може да стане само в лабораторни условия.

Снимка: IFLS

Много малко вероятно е две снежинки в природата да паднат по един и същи начин, да срещнат едни и същи условия по едно и също време и да придобият една и съща структура.

"В лабораторията мога да накарам две снежинки да се променят и те ще се променят по същия начин едновременно. Това предполага, че растежът на снежните кристали е детерминистичен. До голяма степен това се определя от външните условия и ако осигурите такива условия, можете да получите снежни кристали, които много приличат един на друг“, казва Либрехт.

Превод: GlasNews.bg