Извънредното полежение ни постави в ситуация, в която почти всеки преоткри в себе си скрити таланти. Един от тях е готвенето. Днес ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта за домашни мъфини, даже и да не притежавате в себе си умения на мастър шеф. Рецептата е за 24 броя мъфини.

Продукти:
- 2 яйца
- 1 кофичка кисело мляко /500гр./
- 1 ч.л. сода бикарбонат /загасена в кисело мляко/
- 50 гр. олио
- брашно около 300 - 400гр. /добавя се толкова, колкото сместа да стане на гъста каша/
- сирене около 150 - 200гр. /натрошено; може и повече, според предпочитанията/
- сусам

Начин на приготвяне:

Разбъркваме яйцата в дълбока купа с вилица. Добавяме /загасяме/ содата бикарбонат към киселото мляко и разбъркваме, тази смес я изсипваме при яйцата. След това добавяме и олиото и отново разбъркваме. Пресяваме брашното и го добавяме по малко, докато стане гъста каша. Прибавяме към сместа натрошеното сирене и разбъркваме.

Готовата смес се разпределя с помощта на 50 грамова лъжица за сладолед в 24 силиконови форми. Ако не разполагате с 24 форми, може и в 12, но ще се пекат на два пъти. Сместа се разпределя по равно във всяка форма, като количеството трябва да е малко повече от половината форма, за да има място мъфината да бухне. След това поръсваме със сусам.

Ако не разполагате със силиконови форми, може да изпечете сместа в тава, покрита с хартия за печене, като я намажете с олио, резултатът ще бъде солен кекс.

Изпичане:

Печем на предварително загрята фурна на 180 °/само отдолу, за да бухнат мъфините или соления кекс./ Готови са, когато добият златист цвят. Проверяваме дали са готови с дървена клечка, ако клечката е суха, са изпечени.

Надяваме се, че рецептата ще ви бъде полезна. Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова от Glas.bg.