Ветеринари и горски служители спасиха леопард, който пропаднал в 15-метров открит кладенец. Случаят е от индийско село, което се намира край град Ахмеднагар в щата Махаштра. Животното било на косъм от удавяне, пише Times of India.

Местен фермер останал шокиран, когато видял в дълбокия водоем хищника, който безпомощно се опитвал да се задържи на повърхността и някак да се измъкне.

Мъжът се притеснил за леопарда и съобщил в лесничейството. Местни хора също се включили в опитите за спасяване на голямата котка. Те спуснали във водата метална конструкция, за която леопардът да може да се залови, за да остане на повърхността.

След време пристигнала и група от четирима специалисти от Центъра за спасяване на леопарди Маникдо. Те спуснали в кладенеца клетка, с помощта на която измъкнали животното от водния капан.

Поведението на леопарда също било за пример - той сам се вмъкнал в съоръжението и съдействал на спасителите си.

След това животното било отведено в най-близкия център за животни, където му били направени изследвания. Оказало се, че е спасен мъжки екземпляр на седем години. После самецът бил върнат в дивата природа.

“Цялата операция трябваше да се проведе много бързо. Благодарни сме на местните представители на лесничейството, както и на жителите на селото за помощта”, споделя един от специалистите.

Офицерът от лесничейството Пратап Джагпал заяви, че на леопардите се налага да се адаптират към оцеляване в променящата се природа край населените места.

Представители на вида все по-често се сбъскват с хората и изпадат в подобни ситуации.

Превод: GlasNews.bg