Според Европейската космическа агенция до няколко седмици на Земята ще падне неработещ космически спътник с размерите на малък автомобил. Агенцията твърди, че 1,3-тонният сателит Aeolus е с изчерпано гориво и пада с около 1 km на ден.

Въпреки че голяма част от него ще изгори в атмосферата, очаква се някои отломки да достигнат повърхността на планетата - най-вероятно в края на юли или началото на август, предава SKy News.

При първата по рода си маневра космическата агенция, в която участва и Обединеното кралство, ще изразходва останалото гориво в опит да насочи безопасно космическия апарат към отдалечена част на планетата.

Тим Флорер, ръководител на Службата за космически отпадъци на Европейската космическа агенция, заяви: "Този асистиран опит за влизане в атмосферата надхвърля правилата за безопасност на мисията, която е планирана и проектирана в края на 90-те години на миналия век".

"След като ЕКА и индустриалните партньори установиха, че е възможно да се намали допълнително и без това минималният риск за живота или инфраструктурата, колелата бяха задействани", добави той.