Огромен пръстен от червена светлина, който приличаше на диск на извънземна „летяща чиния“, светна ярко в нощното небе над Италия само за част от секундата преди няколко дни. Този странен червен диск се появи и изчезна толкова бързо, че повечето хора вероятно са пропуснали тази необичайна гледка. Въпреки че подобни явления са естествени по природа, понякога хората ги приписват на появата на НЛО. Но всъщност странният феномен в атмосферата е причинен от електромагнитен импулс от близка гръмотевична буря.

Съвсем случайно преди няколко дни италианският фотограф Валтер Биното успя да улови необичаен пръстен от червена светлина в небето над Посаньо в Северна Италия, пише Live Science. Според Биното, който снима различни атмосферни явления, това е една от най-големите структури, които е виждал. Както се оказа, червеният пръстен е с диаметър около 360 км и не виси точно над града, а се намира малко по-далеч.

Този пръстеновиден изблик на светлина е известен на учените като излъчване на светлина и много нискочестотни смущения, дължащи се на източници на електромагнитни импулси. Обикновено се наричат ​​ELVE (това е съкращение от името на феномена на английски). Това явление е рядък вид атмосферно смущение, което възниква в резултат на силно наелектризиране на гръмотевична буря. Това явление от своя страна се нарича спрайт, а всъщност представлява специална червена мълния.

червен пръстен, светкавица, гръмотевична буря, атмосферно явление, Италияцял екран
 Снимка: Live Science

Тези червени пръстени се образуват, когато електромагнитни импулси, освободени от мълния, навлязат в йоносферата на Земята на височина от 80 до 644 km над повърхността.

Те бяха открити за първи път само преди 33 години, тъй като поради тяхната крехкост в небето рядко се виждат от повърхността на нашата планета. Най-често те се виждат от космически кораби от орбита.

Учените смятат, че новото изображение на атмосферния феномен е най-доброто изображение, правено някога от повърхността на Земята.

 
Превод: GlasNews