В автобиографията си Агата Кристи, автор на много детективски романи, често споменава различни ястия. Но тя обръща специално внимание на суфлето със сирене.

Писателката признава, че суфлето не се приготвя толкова лесно. Но в крайна сметка тя се справя с него и дори го прави свое "фирмено ястие".

Въпреки че суфлето е ястие от френски произход, което според легендата е изобретено през 18 век от известния готвач Винсент Лашапел, то в крайна сметка става популярно по целия свят и особено във Великобритания.

Дори известният готвач Гордън Рамзи признава, че едно суфле се нуждае от малко внимание, за да стане перфектно.

Съставки:

Брашно - 30 г;
Масло - 30 г;
Мляко - 280 мл;
Сирене - 50 г;
Два яйчни жълтъка;
Два белтъка;
Сол, смлян черен пипер.

Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе формата или формите за порции. По-добре нека са керамични, формите задържат топлината по-добре. Те трябва да бъдат намазани с меко масло и изпратени в хладилника, за да замръзнат. След това с четка отново трябва да намажете с масло. Дъното и страните се поръсват със ситно настърган кашкавал.

Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте с бъркалка до получаване на хомогенна маса. Добавете малко мляко и разбъркайте отново, докато изчерпите цялото мляко. Оставете да заври, като разбърквате и оставете да къкри за една минута.

Махнете бъдещото суфле от котлона и изсипете цялото настъргано сирене (най-добре е да използвате пармезан или чедър). Разбърква се, докато сиренето се разтопи. Добавете сол и черен пипер, охладете леко и добавете жълтъците, като веднага ги разбъркайте в бъдещото суфле.

Докато суфлето се охлажда, разбийте белтъците на твърд сняг и добавете една трета от тях към суфлето. Разбъркайте с бъркалка до гладкост. И изсипете получената смес в останалите белтъци. Разбъркайте внимателно отдолу нагоре, докато въртите купата в обратна посока. Трябва да постигнете еднородност, без да утаява протеиновата пяна.

Подготвените форми се пълнят до три четвърти с масата (защото суфлето все още ще нарасне), поръсват се леко със сирене и се слагат във фурната. Гответе пет минути на 200 градуса, след това намалете температурата до 180 градуса и гответе още 20 минути.

През цялото това време вратата на фурната не трябва да се отваря, в противен случай суфлето ще падне. Готовото суфле трябва да се сервира веднага. В противен случай ще падне. Вкусът му няма да се промени от това, но гледката няма да е толкова невероятна.

Да ви е сладко!