Все по-близо сме до Апокалипсиса. Това смятат ядрените специалисти, които за поредна година преместиха стрелките на Часовника на Страшния съд, съобщава Ройтерс.

На човечеството остават 90 секунди до края – никога не сме били толкова близо. Причините за преместването са заплахата от ядрена война, болести и нестабилността на климата, които са засилени от руското нашествие в Украйна.

Полунощ в Часовника на Страшния съд е точката на унищожение.

Той се поддържа от неправителствената организация „Бюлетин на атомните учени“, базирана в Чикаго, която го сверява всяка година спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството. Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника.

„Слабо прикритите заплахи на Русия да използва ядрени оръжия напомнят на света, че има много голям риск от ескалация на конфликта заради случайност, умисъл или грешна преценка. Вероятността той да излезе извън контрол, остава висока“, заяви Рейчъл Бронсън, президент на бюлетина и главен изпълнителен директор, на пресконференция във Вашингтон.