Може би не сте забелязали, но прасетата никога няма да подминат битка между роднини. Не, те няма да влязат в битката, за да добавят "огън", а по-скоро ще се опитат да намалят интензивността на страстите.

Учените Giada Cordoni, Ivan Norsha и техните колеги от университета в Торино в Италия се заинтересуваха от такава "чувствителност" на прасенцата и те решиха да разберат какво всъщност се случва.

По време на изследването учените наблюдават как повече от сто прасета разрешават конфликти след битка, пише Daily Mail. В продължение на шест месеца учените наблюдават прасенцата и записват взаимодействията между тях.

Те установили, че агресивното поведение на прасетата е съпроводено с блъскане с глава, блъскане, хапане и дори повдигане на плячката. Въпреки това, три минути след края на конфликта, прасетата показват помирение, като контакт нос в нос, седят едно с друго или облягат главата си на другото. Любопитно е, че агресорът и жертвата са еднакво инициатори на помирението.

В хода на наблюденията учените забелязаха, че третото прасе - минувачът, не може просто да мине покрай конфликта и определено ще забие петата си в него. Има обаче две различни поведения – в единия от случаите прасето наблюдател може да се доближи до жертвата, в другия – към агресора.

Учените са стигнали до извода, че прасенцето е наблюдател или се опитва да успокои жертвата с така наречените прегръдки, притискайки я към пода. Любопитно е, че агресорът ще продължи атаките си, но жертвата ще се почувства малко по-добре, например ще спре да се тресе, да се чеше, да се прозява и да дъвче с празна уста - всичко това са признаци на тревожност. Ако прасенцето-наблюдател се приближи до агресора, а не до жертвата, интензивността на конфликта леко ще намалее - броят на атаките, насочени към жертвата, намалява.

Изследователите също така забелязаха, че страничните наблюдатели са по-склонни да се намесят в конфликт, ако имат близки връзки с агресора или жертвата. Предполага се, че прасетата ценят определени взаимоотношения и са в състояние да поддържат близки роднински връзки.

Занапред учените възнамеряват да открият дали тези стратегии за разрешаване на конфликти работят при всички прасета или само при определена група.

Превод: GlasNews