Евкалиптово масло се добива от свежите листа на евкалиптовото дръвче, което произхожда от Австралия.  През вековете то се разпространява в Европа, Индия и Африка, но най-големият производител на продукти, съдържащи извлеци или масла на евкалипта, остава Австралия.

Включва се в състава на стотици лекарства, медикаменти и козметични продукти и това не е случайно. Маслото притежава противовъзпалителни, противомикробни и антисептични свойства и др. 

Сред основните е приложението му при респираторни проблеми – ефективно е при настинки, течащ или запушен нос, възпалено гърло, астма, бронхит и синузит. Силно изразените му антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства облекчават тези състояния. 

При контакт с въздуха, по повърхността на маслото се образува озон, което му придава мощни антисептични свойства като мазило – положено върху открити рани, изгаряния, мазоли или всяко друго механично или термично увреждане на кожата, при ухапвания и ужилвания от насекоми – облекчава болката и предпазва от развитие на инфекции, чрез мощно потискане на микробиалната активност и лимитиране на контакта с въздуха.

Способността му да отблъсква насекоми е добре изразена, но маслото е твърде скъпо за ежедневна употреба. Използва се най-вече за премахването на въшки - необходими са 5-8 капки от маслото, малко вода и нищо друго. Това е много по-бърза и безопасна алтернатива на десетките препарати против въшки, струващи скъпо и съдържащи вредни, химически синтезирани инсектициди, които могат да проникнат през кожата и да предизвикат неприятни странични симптоми.

В световен мащаб маслото е най-често използвано като ароматизатор: антисептичните му и дезодориращи свойства поддържат въздуха в затворени помещения свеж и със силно редуциран брой на патогенни микроорганизми.

Преди употребата на евкалиптово масло, е необходима консултация с алерголог, който да определи дали не е налична непоносимост към неговите компоненти. При алергична чувствителност и най-малката доза от маслото е в състояние да предизвика тежки обриви, често преминаващи във въздушно-преносим контактен дерматит. Оралното му приемане при стомашно-чревни оплаквания крие слаб риск от взаимодействие с хомеопатични лечения, а при комбинация с алкохол може да бъде силно токсичен.