Учените са открили скелета на паякообразна маймуна, която се смяташе за истинско екзотично животно сред жителите на предколумбова Америка. Това откритие предостави на учените нови доказателства за социално-политически връзки между владетелите на най-големия град на предколумбово Мексико - Теотиуакан, и владетелите на древните племена на маите, пише Phys.

Теотиуакан е древен град, разположен близо до сегашната столица на Мексико, Мексико Сити. Основан е като малко селище през 3 век пр.н.е. и се превръща в огромен град през 2 век сл.н.е. Смята се, че в този многонационален град са живели 125 хиляди души и той е бил най-големият град от онова време и е бил един от шестте най-големи града на Земята.

Град Теотиуаканцял екран
Теотиуакан е древен град, разположен близо до сегашната столица на Мексико, Мексико Сити.
 

Именно на територията на този град в продължение на много години археологът Нава Сугияма и колегите му от Калифорнийския университет в Ривърсайд, САЩ, провеждат разкопки. Именно той наскоро откри останките на маймуна паяк, както и останките на други животни, заедно с хиляди фрески, които най-вероятно са рисувани от представители на народа на маите, и 14 000 керамични фрагмента от съдове. Тези находки, според учените, са на повече от 1700 години.

скелет на маймуна, теотиуакан, мая, ритуали на маитецял екран
Снимка: phys.org

Според Сугияма останките на маймуната са едно от най-ранните доказателства за пленничеството на примати, както и за използването им в дипломатическите отношения като подаръци между владетелите на град Теотиуакан и владетелите на маите. Това откритие развенчава мита, че маите са живели в този град само под формата на ограничени емигрантски общности.

„Вярвам, че Теотиуакан привлече много хора, представители на различни нации. Хората идвали тук, за да обменят стоки, както и идеи и иновации. Фактът, че открихме останките на тази паякообразна маймуна в града ни позволи да открием и „съживим“ връзките между Теотиуакан и владетелите на маите, които можехме да видим в древните фрески“, казва Сугияма.

Анализът на останките на древно животно показва, че по време на смъртта си тази женска маймуна е била на възраст от 5 до 8 години. Скелетът е намерен заедно с останките на птици и змии, заобиколени от уникални артефакти. Сред тях бяха резби от нефрит, които са направени на територията на съвременна Гватемала (държава в Централна Америка, разположена на юг от Мексико), артефакти от черупки, предмети от обсидиан, като върхове на стрели.цял екран

„Тези констатации са в съответствие с дипломатическите ритуали на древните маи, при които екзотични животни са били принасяни в жертва, в този случай маймуни“, казва Сугияма.

Изследователите също установиха, че тази маймуна е останала в плен около 2 години, преди да стане жертва на политически ритуал.

„Чрез тези открития можем да разберем по-добре взаимоотношенията в древните американски общности и принципите на древната дипломация“, казва Сугияма.

Превод: GlasNews