Въпреки факта, че на пазара на труда през декември почти нищо не се случва, все още можете да свършите много полезни неща преди края на годината, които ще ви помогнат да намерите работа и да спестите време в бъдеще.

Така още през януари можете да започнете да изпращате автобиографията си, докато вашите конкуренти тепърва започват да подреждат бизнеса си след празниците. И така, какво трябва да направят търсещите работа преди края на годината:

1. Разгледайте свободните работни места и си водете бележки

Дори и да няма много свободни места, представени до края на годината, те все още си струва да бъдат проучени. Запишете сами какви умения и качества са необходими във вашата индустрия и помислете как можете да ги опишете в автобиографията си.

След като прегледате изискванията, ще разберете какви знания ви липсват и можете да попълните празнините, например като посещавате курсове или изучавате нещо самостоятелно.

2. Актуализирайте автобиографията си

Сега е моментът да подредите автобиографията си. Ако имате смислена автобиография, тогава трябва да я допълните с информация за последното място на работа и задачите, които сте изпълнявали.

В случай че последният път, когато сте актуализирали автобиографията си, е бил преди няколко години, тогава трябва да работите старателно върху нея, като добавите информация за новите си умения и способности, които са необходими на позицията, за която искате да получите работа. За всяка отделна работа си струва да направите по-индивидуална автобиография, подходяща за конкретната позиция.

Премахнете остарялата информация от автобиографията, например за образователната практика, ако това е било отдавна. След 10 години тези данни едва ли ще заинтересуват някого. В никакъв случай не допускайте правописни грешки.

3. Подгответе сертификати и препоръки

Подгответе и сканирайте актуални сертификати и референции предварително, за да ги изпратите заедно с автобиографията си по-късно. Ако вече имате няколко години трудов стаж, тогава вече не е необходимо да изпращате сертификат и удостоверение за стаж.

4. Създайте списък с контакти и фирми

Създайте списък с фирми, на които искате да изпратите автобиографията си, запишете техния имейл адрес и данни за контакт, за да можете да започнете да изпращате автобиографията си веднага през новата година.

5. Поработете над профилите си в социалните мрежи

Актуализирайте профила си в социалните медии и се уверете, че се представяте най-добре във Facebook. Търсете се в Google, като проверявате каква информация може да намери потенциалният работодател.

Успех!