Жителите на Земята ще имат възможност да се възхищават на планетите гиганти Юпитер и Сатурн, тази нощ, а Марс ще се движи на запад всяка нощ през следващите няколко месеца.

Юпитер и Сатурн, най-големите планети в Слънчевата система, могат да се видят през цялата нощ, съобщи НАСА.

В ранната вечер на 9 октомври двете планети ще се появят на югоизток, бавно ще се движат на запад заедно със звездите през цялата нощ. Небето ще стане още по-красиво, когато двете планети образуват триъгълник с ярката звезда Фомалхаут. Двете планети ще светят с равномерна светлина и звездата ще свети.

Марс постоянно се движи на изток през цялата година, както обикновено по отношение на фоновите звезди. Но в края на октомври Марс спира това очевидно движение и след това, изглежда, обръща курса си.

През следващите три месеца, от ноември до края на януари, Марс ще се движи на запад всяка вечер. След това към края на януари отново ще смени посоката си и ще продължи пътя си на изток.

Това се нарича ретрограден Марс. Това се случва приблизително веднъж на всеки две години и Марс изглежда променя посоката си в резултат на илюзия, причинена от движенията на нашата планета в нейната орбита, преминавайки през червената планета в нейната орбита.

Не само небето ще бъде украсено с тези гигантски тела, метеорите на Орионидите ще бъдат активни през целия октомври и след това през ноември, достигайки кулминацията си в нощта на 20 октомври. Обикновено на пика при ясно и тъмно небе можете да видите 10-20 метеора на час.

Превод: GlasNews