Имената им са Изолда, Хедвиг, Изабела. Това са уникални кокошки от фермата Cocky Locky в Лоте, Германия, които снасят шарени яйца. Зелено, червено, синьо: страхотна идея за Великден. 

Общо 160 кокошки във фермата снасят яйца в почти всеки цвят на дъгата. Нежно розово до лилаво, тревисто зелено до бетонно сив или черен шоколад. Купуването на великденски яйца във фермата Cocky Locky наистина спестява боя. Всеки, който си мисли, че има замесена химия, греши. Всички цветове на яйцата са естествени и натурални. 

Всяко яйце е малко чудо на природата

Матиас Каим и Бенедикт Хайтман управляват фермата Cocky Locky близо до границата с Долна Саксония от почти 10 години. Докато Матиас храни стадо пилета с брашнени червеи, Бен се грижи за мини прасетата, Изида и Карлот. Във фермата има и кучета и котки.

 „Винаги сме мечтали да имаме собствена ферма в провинцията“, казва Бенедикт, дипломиран земеделски инженер в Университета за приложни науки в Оснабрюк (Долна Саксония). 

Приятелите фермери събират до 60 цветни яйца всеки ден.

Матиас и Бен излязоха с идеята да създадат собствена ферма преди 14 години. Всичко започва с четири пилета. 

„Бели и кафяви яйца от супермаркета ни се сториха ужасно скучни, искахме да отглеждаме шарени пилета от стари породи“, казва Бенедикт пред bild.de. 

Идилия във фермата: На Бенедикт Хайтман и Матиас Каим са необходими около три часа на ден, за да се грижат за питомците си.

В същото време кокошките от класически породи, като Маран, Опрингтън, Легбар, Шведски цветни кокошки, Силвъруд и много други снасят многоцветни яйца. Повечето яйца често изглеждат твърде добри за ядене. Между другото, кокошките във фермата на Матиас и Бене не се колят. Те умират от естествена смърт. Най-старото пиле във фермата, Лоте, вече е на 7 години. Цената на яйце за инкубатор е между 1,25 € и 3 € , а за консумация е 0,50 € .

Превод: GlasNews