Повечето от динозаврите са измрели, когато огромен астероид с диаметър 10 км удря Земята преди милиони години. Ново проучване показва, че дребни древни бозайници към този момент вече са имали всички необходими адаптивни умения, за да оцелеят след бедствието и да „превземат“ планетата след него, пише Live Science.

Учените стигнаха до това заключение, изучавайки сложните взаимодействия между огромен брой древни животни и техните екосистеми преди и след удара на астероида.

Учените са получили своите резултати чрез изучаване на 1600 вкаменени останки от повече от 470 животински рода, които включват бозайници, риби, крокодили, птици и нептичи динозаври. Възрастта на тези вкаменелости минава точно по границата между края на периода Креда (от 145 до 66 милиона години) и началото на палеогена (от 66 до 23 милиона години).

Според Томас Кълън от университета Карлтън, Отава, Канада, проучването показва, че малките сухоземни животни, включително бозайници, както и сладководни животни, са били по-добре подготвени да оцелеят след изчезване в сравнение с повечето динозаври.

динозавърцял екран
Снимка: Live Science

Според учените еволюцията на бозайниците е довела до факта, че на планетата се появяват животни, които могат да ядат голямо разнообразие от храни, да живеят при различни температури и метеорологични условия и бързо да произвеждат потомство, за да се възстановят бързо от внезапно бедствие.

Преди това учените смятаха, че масовият просперитет на бозайниците на Земята е резултат от изчезването на динозаврите. Смятало се, че тези животни запълват празни ниши в екосистемата на планетата. Но все повече палеонтологични доказателства доказват, че бозайниците вече са започнали да запълват нови ниши за тях, дори преди удара на астероида. И ново проучване потвърждава това.

динозаврицял екран
Снимка: Dartmouth College

Според учените в същото време бозайниците усвояват все повече и повече нови местообитания, с различен климат и също се адаптират към различни храни. Това позволява на тези древни животни бързо да се адаптират към новите условия след падането на астероида на Земята.

„Разбира се, в нашето изследване използвахме само вкаменелости, открити в Съединените щати, така че мисля, че ако получим повече данни от други региони, това ще даде най-пълната картина на случилото се по време на изчезването и след него“, казва Кълън.

Превод: GlasNews