Домашните любимци бързо печелят любовта ни, но дори и в най-сплотеното семейство може да има проблеми.

Потребител наTikTok, носещ псевдонима @doghealthwithlol, наскоро сподели видео в платформата, което разкрива знаците, за които трябва да следите, за да определите дали вашето куче наистина ви харесва. Те варират от липса на контакт с очи до показване на агресия или страх. Въпреки че тези признаци са верни, професионалният треньор на кучета Сали Гротини допълва пред Newsweek, че разчитането на чувствата на вашето куче не винаги е ясно и лесно.

„Признаците, които кучетата показват, когато се страхуват или се чувстват неудобно, са: ушите назад, опашката надолу и понякога прибрана между краката“, каза Гротини.

Други примери включват, че домашните любимци може да се приближават по-предпазливо и често да избягват контакт с очи.

"Много хора смятат, че кучето им не ги харесва, кучето може да маха с опашка за другите, но не и за собственика. Може би кучето се отдалечава или се крие от собственика си, може би кучето ръмжи или лае срещу него", каза Гротини. „Истината е, че кучетата бягат по инстинкт, за да се защитят, отколкото заради емоции, както правят хората.“

Куче, което се крие, бяга, лае или ръмжи, вероятно ще бъде изплашено и в този момент се включва инстинктът му да се защити или да избяга.

Те могат да имат темперамент на водачи

@doghealthwithlola

Does your dog love you?

♬ original sound - HealthyDogGuy

За щастие, само защото вашето куче не показва същото ниво на привързаност като вашето кученце от детството или кучето на приятел, това не означава, че то не ви харесва. Това може да е пример за разлика в темпераментите.

 „Може да имат алфа темперамент. В такъв случай собственикът е просто част от глутницата. Въпреки това, когато дойде посетител, кучето маха с опашка и се вълнува. Това е ново пристигане в глутницата, така че кучето е готово да ги посрещне с малко повече, отколкото ако собственикът мине през вратата", казва Гротини.

Що се отнася до изграждането на връзка с куче, което не изглежда заинтересовано, Гротини също имаше някои съвети.

„За да създадете връзка между вас и вашето куче, трябва да мислите като кучето, като следвате темперамента му“, каза тя. „И така, имате куче с присъщ страх, кучето вероятно ще бъде такова цял живот и може да се влоши с течение на времето – не мислете, че можете да това у тях. Но също така не мислете, че няма да стане близко до вас."

Разбирането на вашето куче като индивид е от съществено значение за изграждането на страхотни отношения с вашия домашен любимец. Кучетата с агресивен темперамент може да не харесват хората да стоят над тях, да се протягат към тях или да вървят към тях.

Търсенето и разбирането на езика на тялото и знаците на вашето куче са важен начин да знаете как да общувате с него. Гротини съветва, че обучението и рутината са особено полезни.

„Най-добрият начин да се свържете с вашето куче е да го научите на възможно най-много команди или сигнали, за да знае какво да очаква и какво следва“, каза Гротини.

„Никога не наказвайте кучето“, добави тя. „Не е виновно то– кучетата просто правят неща, които са характерти за вида, и не са присъщи на човешкия мозък. Наказанието ще накара кучето да не иска да бъде около вас.“