Планинското шофиране крие много предизвикателства, но и огромно удоволствие - особено за любителите на автомобилите.

Проходът Bealach-na-ba е един от най-предизвикателните и ужасяващи пътища във Великобритания. Пътят се простира от изток на запад от Торнапрес до Епълкрос в Шотландските планини.  Той попада в списъка с топ 10 на най-опасните пътища в света, който е съставен от автомобилната застрахователна компания StressFreeCarRental.com.  Bealach na Bà се нарежда на 9-то място.

Тесният и планински проход  е известен и като "Дяволския лакът". Може да се похвали с най-стръмното изкачване от всички шосета в Обединеното кралство. Предупредителен пътен знак в началото му казва казва: „Не се препоръчва за обучаващи се шофьори, дълги превозни средства или каравани след първата миля.“

Едро куче нападна момиче и домашния ѝ любимец. Добри хора се намесиха

Изкачването е построено през далечната1822 г. Първоначално настилката била от чакъл, а при снеговалеж пътят се превръщал в още по-опасен, често бил и затварян. Надморската му височина също прави прави ситуацията по-опасна  това е най-голямото изкачване в Обединеното кралство, което се издига  626 метра от морското равнище, пише Metro.

Някои от водачите, които са преминали през прохода, споделят в TripAdvisor приключението си.

 „Заслужаваше си. Стръмно на моменти, има големи наклони (макар и винаги зад мантинели)", споделя водач.

"Има и две или три  места за паркиране и гледане на гледки, които дори при лошо време бяха зашеметяващи", споделя шофьор.
 „Най-добрият път в Обединеното кралство. Лесен за коли, проходим за кемпери, ако можете да шофирате“, констатира друг.

Освен позитивни ревюта други пътници споделят и за рисковете, които са срещнали.

Сняг затрупа магистрала Тракия и пътища в София СНИМКИ

 „За щастие съпругът ми шофира. Зашеметяващо е, но не подценявайте колко трудно е минаването с кемпер“, предупреждава шофьор.

„Имахме късмет, че не срещнахме никого да се спуска по завоите", гласи друго мнение.