Един от огромните проблеми, които скептиците чертаят пред бъдещето на електромобилите, е справянето с използваните батерии на МПС-тата. Международна група учени описа сценарий, в който тази пречка може да дъде преодоляна. Изследването е публикувано в списание Nature.

Според специалистите, след няколко десетилетия този проблем ще бъде особено актуален. В този ред авторите на проучването смятат, че старите батерии може да бъдат използвани в градските електромрежи за съхранение на енергията.

Учените разказват, че батериите, инсталирани в електромобилите, сравнително бързо се изтощамат заради огромния брой цикли на презареждане. След това те вече не могат да съхраняват ефективно енертия. Това обаче не означава край на техническия им живот. Според учените те може да се използват в домакинствата,  обединени в групи, а с тяхна помощ да се съхранява електричество за използване в домакинствата.

Audi спира колите на бензин и дизел, инвестира в електромобили

Освен това, акумулаторите в електрическите автомобили може да се използват и без да бъдат извън колите. Специалистите описват метод, при който собствениците на колите може да ги включват в мрежата, за да ги използват като батерия при необходимост. Подобна технология вече се среща в някои съвременни модели.Електричките ще може да се зареждат и именно тогава, когато напрежението в системата е най-малко.

 През октомври 2022 г. специалистите от университета “Карнеги – Мелон” и автомобилният гигант Toyota създадоха изкуствен интелект, който значително ускорява времето нужно за създаването  и тестването на модели на различни батерии.

Война ли? Продажбите на електрически автомобили в Украйна чупят рекорди

Превод: GlasNews.bg