По целия свят народите имат свои уникални рецепти, които радват малки и големи. Сладките изкушения са неразделна част от готварското изкуство. А по време на празниците за Коледа и Нова година е време да се покажат най-апетитните рецепти. Вижте ги!

Франция

Във Франция най-разпространеното сладко изкушение през декември се нарича Бъдник, или Bûche de Noël. Той се свързва с тамошния обичай, гласящ, че на Бъдни вечер всяко семейство трябва да сложи в камината си пън, който да гори до Нова Година. Ето защо сладкишът е във формата на отрязано парче дърво. Често отгоре му се поръсва пудра захар, която прилича на сняг.

Пригответе си полезни медени бисквити с канела само за час!

Англия

Декември е времето, когато всяко английско семейство яде коледен пудинг. Той се приготвя няколко седмици преди Рождество Христово, като през цялото време до празника трябва се съхранява на студено. Задължително е да се сервира точно на 25-и декември. В повечето случай рецептата за него включва сушени плодове, ядки и... мазнина от бекон.

Вкусна баница с тиква. Как да я приготвим?

Исландия

В Исландия приготвят пай, наречен "Vínarterta", който е широко известен още и като "дамско райе", поради многото си слоеве. Приготвя се от редуващи се бисквитени блатове с вкус на бадем или кардамон и конфитюр от сливи. Сладкото включва и подправки като канела, ванилия и карамфил. "Vínarterta" се сервира заедно с кафе.

Шотландия

Жителите на тези географски ширини определено обичат сладките храни, а доказателство за това е факта, че на абсолютно всеки празник, който отбелязват, менюто им включва определен десерт. Така например в края на годината те обикновено пекат пудинги и сладкиши с ябълки. Коледа обаче няма да бъде същата там, ако за нея няма краначан, което представлява сметанов десерт, включващ пържени овесени ядки, мед, малини и  уиски. 

Коледарски песни огласиха село край Пловдив! Най-малкият участник е на 5 години СНИМКИ

Ирландия

На ирландските празнични маси можете да видите един наистина необичаен десерт, а именно торта "Гинес". За приготвянето ѝ е нужна и тъмна бира.

Австралия

В Австралия Коледа идва в средата на лятото. Ето защо десертът, който правят там, няма нищо общо със зимата. Бисквитите, наречени "Каменист път", са сладки и са направени от млечен шоколад и шарени бонбони маршмелоу. Понякога се правят като кексчета със сладолед.

Мексико

В Южна и Централна Америка имат много популярна торта, наречена "Тres leches", което е почти идентично с познатия ни албански десерт трилече. Подобно на него и за направата на този се използват три вида мляко: неподсладено кондензирано мляко, кондензирано мляко и сметана.

Португалия

В Португалия човек трудно може да си представи най-светлите празници в годината без традиционната им торта "Bolo rei". Това е техния сезонен символ и се сервира през целия месец декември до началото на януари, пише Дир.бг. Самият сладкиш изглежда като корона, декорирана със сладки плодове и ядки отгоре.

Гърция

Меломакарона са яйцевидни гръцки сладки, приготвени основно от брашно, зехтин и мед, напомнящи донякъде  меденки.

Унгария

В Унгария десертът, който се яде в края на годината е торта "Dobos", състояща се от цели шест блата с шоколад, сметана и карамелена глазура.

Сладкишът е кръстен на своя създател, унгарския майстор на сладкиши Йозеф Добош, който я представя за първи път през 1885 г. на Унгарската национална изложба. Любопитен факт е, че той осъзнава, че творението му може да се яде в продължение на десет дни.

Латвия

В Латвия, а също така и в Естония, както и Финландия, на Коледа определено ще имате възможност да ядете бисквитки, наречени "Piparkūkas". Те съдържат джинджифил, черен пипер и други подправки.

Литва

А в Литва ядат "Кūčiukai" - малки сладки бисквити, които се приготвят от квас и маково семе.

Италия

По Коледа на Ботуша можете да опитате или панетоне, или Pandoro. Твърди се, че тамошните жители са разделени на две конфликтни групи в зависимост от това кой от тези два вида печива предпочитат.

Панетонето е лек, сладък пай с плодове. Легендата гласи, че десертът води началото си от един чирак на хлебар, който го измисля за своята любима.

Pandoro е сладък хляб, който прилича на пирамида и е създаден във Верона.