На 20 август 1994 г. слонът Тайк се опита да избяга от злосторния цирк в Хавай. Но за съжаление слончето се радваше само на половин час свобода, преди да бъде застреляно.

Заловен от Мозамбик като бебе през 1973 г., слонът Тайк е обучаван като цирково животно от ранна възраст. Доставен в Съединените щати, Тайк бързо е продаден на Hawthorn Corporation - компания, която доставя животни за циркове. За съжаление, след това тя изтърпява години на насилие от страна на своите водачи. Но беше само въпрос на време тя да се пребори.

За съжаление, в онзи съдбовен ден през 1994 г. по улиците на Хавай се стича слонска кръв. След няколко изпълнения в континенталната част на Съединените щати, Тайк беше изпратен до Хонолулу. 21-годишното животно скоро беше въведено в центъра на Нийл С. Блейсдел за още едно шоу.

Но Тайк имаше други планове. Тя не само уби треньора си, но също така сериозно нарани грумъра си - за голям ужас на публиката. Отчаяна да избяга, тя се втурна към изхода.

Тичайки по улиците навън, Тайк се радваше на повече свобода, отколкото бе виждала за около две десетилетия. Но за съжаление, не продължи дълго, преди тя да бъде притисната от полицията - и убита с 87 куршума.

Тайк с нейния треньор Тейлър след един от многобройните й опити за бягство.

 

Както е описано в документалния филм Tyke Elephant Outlaw от 2015 г. , Тайк не е имал лесен живот. Подобно на много слонове, заловени в дивата природа и продадени на Hawthorn Corporation, Тайк е бил принуден в робство като цирков артист в началото.

Роден в началото на 70-те години на миналия век в Мозамбик, Тайк е бил грабнат като бебе и е принуден да тренира строго от ранна възраст. Някои от бившите й треньори - като Тайрън Тейлър - твърдяха, че изпитват дълбока привързаност към Тайк. Но няма съмнение, че условията на живот са били нечовешки. Окована с вериги по 22 часа на ден, слонът Тайк прекарваше оставащото си време в тренировки - които често включваха викане, клеветаи и злоупотреба. Бившият й водач Сали Джоузеф призна, че е била „нещастна туристка“. Но вместо да отстъпи, Тайк започна да се бунтува.

От атакуване на треньори до вбесяване на арената, беше очевидно, че Тайк иска да напусне цирка. А през април 1993 г. Тайк се вбесява особено по време на изпълнение в Алтуна, Пенсилвания. По време на това шоу тя буквално се отърси от водачите си и се опита да избяга.

„Тогава знаех, че ще направи опит за бягство“, каза Тейлър, страхувайки се, че следващото избухване ще бъде по-лошо. Но трагично, никой не обърна внимание на предупредителните знаци.

20 август 1994 г., слонът Тайк наскоро пристигна на Хаваите. Тя беше изпратена до Хонолулу, за да се представи в Neal S. Blaisdell Center, където аплодиращите тълпи очакваха безгрижно изпълнение.

По времето, когато Тайк беше изведена на разпродадената арена, тя беше живяла в плен почти целия си живот. По-разярена от всякога, Тайк се противопостави на годините си на обучение и скоро започна да рита фризьора си Уилям Бекуърт като парцалена кукла. В началото публиката не беше много разтревожена. „Мислехме, че е част от шоуто“, обяснява един от свидетелите.

Но тълпата разбра, че нещо не е наред, когато треньорът Алън Кембъл се намеси. Въпреки че Кембъл се опита да накара Тайк да се подчини, опитите му бяха напразни. 9500-килограмовият слон бързо смазва Кембъл до смърт. И докато Бекуърт беше още жив, той беше сериозно ранен.

След като уби треньора си и рани козметиката си, слонът Тайк изхвърча от арената и вилнее по улиците на Хонолулу за около половин час. И не след дълго Тайк беше проследен от ченгетата.

След като избяга от цирковата арена, слонът Тайк се втурна по улиците на Хонолулу.

 

Полицията я простреля 87 пъти, докато тя веднага падна мъртва на земята, смачквайки колата на местен жител. Мъжът, изпратен да вземе тялото й, по-късно твърди, че Тайк има „сълзи“ в очите си.

Възмущението в Хонолулу беше толкова голямо, че скоро доведе до предложена забрана за използването на диви животни в изпълнения на живо. Въпреки че в крайна сметка забраната беше премахната, много циркове в Хавай така или иначе започнаха да премахват животните от изпълненията си. А през 2018 г. държавата официално забрани вноса на диви животни - включително слонове - за използване в цирка.

Що се отнася до Hawthorn Corporation, тя беше призната за виновна в нарушаване на Закона за хуманно отношение към животните през 2004 г. Hawthorn беше принуден да пусне слоновете си в по-хуманни съоръжения - където се надяваме да изживеят живота си в мир.

Превод: GlasNews.bg