Стюардеса обясни в социалните мрежи каква е истинската причина, поради която трябва да включите мобилните си устройства на самолетен режим по време на полет.

Сиера, която и в момента работи на самолет, разкрива своите топ съвети и тайни за летенето. Последното ѝ видео, споделено за нейните 2,8 млн. последователи в TikTok, обяснява защо докато летите екипажът ви моли да си включите телефона на самолетен режим.

„Всеки ден има около 45 000 полета с около 2,9 млн. пътници на борда. Вярвате или не, не пилотите контролират полета. Да, те са тези, които управляват самолета, но от момента, в който вратите се затворят, до момента, в който кацаме, пилотите следват конкретни инструкции, които им се дават от група хора на земята, наречени контрол на полетите.

Тяхната работа е в общи линии да направят така, че самолетите да излетят и да кацнат успешно, без да се сблъскат един с друг.

Понякога честотите могат да се сблъскат и да причиният дори пълна загуба на сигнала.

Представете си колко лошо би било за един пилот, които приема инструкции от земята, изведнъж да изгуби сигнал и да започне да лети на сляпо, само защото честота на телефоните на пътниците го е прихванала“, посочва тя.

„С две думи, слагайте си телефона на самолетен режим“, добавя стюардесата.

Някои от потребителите коментираха, че нямали представа, че това е причината: „Стюардесите трябва наистина да ни обясняват защо ни казват да включим самолетен режим“, пише pochivkablitz

Но някои експерти заявиха, че тези твърдения не са верни. Един от тях, който твърди, че от 30 години е авиационен техник, дава подробно обяснение: „Всъщност причината са нежеланите радиовълни, излъчвани от телефоните и другите устройства, които инцидентно се улавят от уредите на пилотите. Макар че технологиите са напреднали доста и устройствата вече не излъчват толкова много вълни, от самолета все още изискват минаване на самолетен режим „за всеки случай“.

Преди време пътник, който не сложи телефона си на самолетен режим, получи 300 долара сметка, след като устройството му прихавана телефонен сигнал и му навъртя огромна сметка докато стоеше в чантата над главата му.