Освен че е много вкусна, сладката царевица е и полезна за отслабване.

Важно е да запомните, че умереността винаги е от решаващо значение за постигане на желаните резултати при отслабване. Следователно дори полезните продукти трябва да се консумират умерено. Диетолози посочиха ползите от сладката царевица за отслабване и как да я включите в менюто си. Царевицата е богата на хранителни вещества храна със свойства, които могат да ви помогнат да отслабнете. Това пише Culinary Dietetics.

С ниско съдържание на калории

Сладката царевица е с относително ниско съдържание на калории, като съдържа само около 72 калории на порция (120 g). Разбира се, този брой може да се увеличи значително в зависимост от това колко масло или добавки прибавите.

Самата царевица обаче не е висококалорична храна, въпреки че е въглехидрат.

Високо съдържание на фибри

Царевицата е богата на неразтворими фибри, които са много полезни за здравето на червата и помагат при отслабване. Фибрите се усвояват по-дълго, така че ще се чувствате сити за по-дълго време, което ви позволява да контролирате приема на калории.

Снимка: Pixabay

Съдържа комплексни въглехидрати

Сложните въглехидрати са много по-полезни за нашето тяло, те съдържат повече фибри, витамини и хранителни вещества. Сравнете това с прости въглехидрати, които практически не съдържат хранителни вещества, а само излишна захар.

Царевицата запазва хранителните си вещества, когато се яде цяла, което я прави здравословен сложен въглехидрат.

Богата на хранителни вещества

Въпреки че сладката царевица е известна със съдържанието си на захар, тя също е богата на хранителни вещества. Общо една чаша царевица съдържа 5 g протеин, 3,5 g фибри, 38 mg магнезий, 115 mg фосфор и 325 mg калий.

Магнезият подпомага функцията на мускулите и нервната система. Фосфорът подпомага растежа и възстановяването на тъканите, както и генетичното производство на ДНК и РНК. Калият поддържа течността в клетките, регулира кръвното налягане и помага на мускулите да се свиват.

Всички тези хранителни вещества са важни за цялостното оптимално здраве. 

Така че включването на богати на хранителни вещества храни като сладка царевица във вашето хранене е жизненоважно не само за цялостното ви здраве, но и за загуба на тегло.

Ниско съдържание на мазнини

Сладката царевица е с ниско съдържание на мазнини. Мазнините са единственият макронутриент, който осигурява повече калории от други, така че храните с високо съдържание на мазнини трябва да бъдат ограничени, когато искате да отслабнете.

Половин чаша сладка царевица съдържа по-малко от 2 грама мазнини, но към нея често се добавя масло. Не е лошо, стига да не използвате твърде много масло, но дори е по-добре да изберете масло на растителна основа, за да сте сигурни, че допълнителните калории, които получавате, идват от здравословни мазнини.

Снимка: Pixabay

Универсален продукт

Царевицата е една от най-универсалните съставки в света на кулинарията. Царевицата на кочани е традиционен летен вариант. Сладката царевица може да се добавя към почти всяко ястие: супи, салати, печено, сладкиши, гювечи.

Подпомага здравословното храносмилане

Царевицата съдържа устойчиво нишесте, вид нишесте, което не се разгражда от панкреатичните ензими. То се обработва от бактерии в дебелото черво, което го кара да ферментира. Устойчивото нишесте е подобно по свойства на фибрите и също така е в състояние да поддържа полезните бактерии в червата.

Регулира кръвната захар

Устойчивото нишесте в царевицата е много полезно за хора с диабет тип 2. То причинява по-бавно покачване на кръвната захар в сравнение с други въглехидратни нишестета. 

Снимка: Pexels

Предлага се целогодишно

Сладката царевица се предлага целогодишно и може да бъде закупена прясна, замразена или консервирана.

Как да ядем сладка царевица за отслабване

Яжте сладка царевица прясна на кочан, замразена или консервирана. Въпреки факта, че в процеса на замразяване и консервиране се губи малка част от хранителната стойност, това не анулира всичките й предимства.

Замразената сладка царевица е най-добрият вариант, ако не можете да я ядете прясна.

Консервираната сладка царевица ще бъде с по-високо съдържание на натрий поради процеса на консервиране и също ще доведе до изтичане на някои хранителни вещества в течността за консервиране. Това обаче не прави консервираната царевица лоша. Просто отцедете и изплакнете царевицата, за да намалите натрия.

Снимка: Pixabay

Не забравяйте и за пуканките, които се считат за пълнозърнести. Така че можете да ядете доста от тях, разбира се, стига да не добавяте твърде много масло и сол.

Превод: GlasNews.bg