Ден в края на август 79 г. от н.е д., животът в морския курортен град Помпей кипи. Жителите се занимават с ежедневните си дела, вероятно без да подозират за коварната опасност, която дебне наблизо - активният вулкан Везувий, недалеч от града. Той заплашваше да изригне 15 години и на този ден най-накрая се случи.

Изригването на Везувий беше истинска катастрофа. Вулканът изригна смъртоносна смес от горещ газ, разтопена скала и гореща пепел, която погълна околностите, изненадвайки жителите на Помпей.

Днес Помпей е голяма туристическа атракция, която привлича около 2,5 милиона посетители годишно, пише IFLScience. Една от основните прелести са известните "каменни" тела на нещастните жители на града, които бяха изненадани от изригването.

Но ето изненадата: тези „тела“ всъщност не са тела. Те са резултат от гениална археологическа техника, разработена през 1860-те години.

Действителните тела на жителите на Помпей отдавна са изчезнали, оставяйки след себе си само празнини в лавата, където фигурата на починалия я е държала отворена достатъчно дълго, за да изстине около тялото му.

Археолозите забелязаха серия от различни дупки и кухини в пепелта, която покриваше мястото. Тези дупки съдържаха действителните "тела" на жителите на Помпей, но те не бяха пепелявите модели, които виждаме днес. При изгарянето на плътта, вътрешните органи и дрехите остава празнота - точен отпечатък от формата на човек в момента на смъртта.

Скоро на някой му дошла идеята да запълни тези празнини с парижки гипс, създавайки гипсова отливка, която е точно копие на формата на тялото. В наши дни модерните разкопки използват най-новите техники, като рентгенови лъчи, за да изследват човешкото съдържание на гипсови отливки, но основно техниката за правене на отливки остава същата.

Освен това "телата" не са толкова древни. Всъщност техниката, чрез която са създадени, може да се използва повторно, така че е лесно да клонирате всяко тяло посмъртно толкова пъти, колкото желаете.

Но въпреки факта, че Помпей, който познаваме днес, е резултат от сътрудничество между модерни реконструктори, изследователи и първите римски строители, той си остава невероятна и трогателна гледка.

Отливките на телата ни помагат да ни покажат какъв е бил животът в Помпей преди изригването на Везувий и служат като напомняне за невероятната сила на природата.

Превод: GlasNews