Фотографията е изкуство, което лесно може да заплени всеки любител на красивата природа, а днес е по-лесно от всякога да споделим снимките си в мрежата. Понякога един кадър може да ни накара да решим да предприемем пътуване към далечна дестинация и да се опитаме да го повторим.

Да, но това може да доведе до клише, в което много любители създават почти идентични композиции.

Клишетата в туристическите снимки са  изкушаващи, но вредни. От една страна, като следвате тенденциите, сте сигурни, че ще имате успех. От друга обаче, нямате шанс да се отличите.

Инстаграм страницата InstaRepeat (ИнстаПовтаряне) е изцяло посветена на публикуване на колажи от клишета от социалните мрежи. Такива са например снимка на ръка, държаща есенно листо, крака в хамак, отворена палатка с гледка към планини и подобни.

През 2019 г. Холандският туристически борд излезе с официално изявление, в което моли търсачите на перфектния кадър за Инстаграм да спрат да тъпчат лехите с лалета на фермерите, пише Дир.бг. Заради несъобразителните туристи всяка година собствениците на полетата търпят сериозни финансови загуби. 

През същата година малкото калифорнийско градче Лейк Елсинор затвори достъпа до хълмовете над града, тъй като десетки хиляди туристи се стекоха в него само за един уикенд, за да видят и снимат цъфтежа на оранжевите макове. Това предизвика катастрофи, задръствания, инциденти и неудобство както за посетителите, така и за местните хора. 

Ако сте готови да се откажете от баналните туристически снимки, ето няколко съвета като за начало: 

> Ако видите някоя снимка в профила на InstaRepeat, можете да сте сигурни, че Инстаграм е залят с нея

> Снимайте детайли, вместо кадър с пейзаж

> Снимайте в необичайно време на деня (например рано по изгрев, когато тълпите все още не са дошли)

> Когато посещавате много популярна дестинация, винаги добавяйте в маршрута си и някое по-малко близко място, за да разнообразите снимките си

> Не ходете на мястото, откъде снимат всички. Отидете на съседен хълм, снимайте от по-високо или от по-ниско. 

Вижте някои от най-разпространените клишета в Инстаграм: 

Крака, извадени през прозореца на кола:

Ръка, държаща телефон:

Разливане на топли напитки от туристическо канче:

Ръка, държаща есенно листо:

Ръка, която държи снимка на мястото:

Необяснимки лампички сред природата:

Жена, държаща мъж, от когото се вижда само ръката:

Палатка с Млечния път над нея: