След десетилетия на изучаване на поведението на хора и примати, невробиологът от Станфордския университет Робърт Саполски стигна до заключението, че хората нямат свободна воля.

Въпреки че темата е обсъждана от академичните среди, повечето от хората вярват в свободната воля, идеята, че имаме способността да вземаме собствени решения, и че те не са били предопределени. Тази концепция играе голяма роля в човешкия живот, като в основата на нашите идеи са отговорност и морал.

В този смисъл Саполски се противопоставя на тенденцията; той вярва в детерминизма, при който хората не могат да бъдат държани отговорни за действията си, защото нямат избор да ги направят. „Светът наистина е прецакан и е направен много, много по-несправедлив от факта, че награждаваме и наказваме хората за неща, върху които нямат контрол“, каза Саполски, говорейки пред LA Times. „Нямаме свободна воля. Спрете да ни приписвате неща, които не съществуват."

Това, например, предполага, че не трябва да се укоряваме заради лошите „решения“, но също така предполага, че престъпниците не са отговорни за своите престъпления – което вероятно ще бъде противоречиво мнение за някои.

Новата книга на Саполски Решен: наука за живота без свободна воля излага научните разсъждения зад подобни аргументи. Обсъждайки книгата с New York Times, Саполски обясни, че за да съществува свободната воля, „тя трябва да функционира на биологично ниво напълно независимо от историята на този организъм“.

„Ще можете да идентифицирате невроните, които са причинили определено поведение, и няма да има значение какво прави някой друг неврон в мозъка, каква е средата, какви са хормоналните нива на човека, в каква култура е възпитан.”

Това, твърди той, е невъзможно и затова хората трябва да се откажат от вярата си в свободната воля, въпреки факта, че това напълно удря нашето чувство за идентичност и автономия и откъде черпим смисъл.

Не всички са съгласни със заключенията на Саполски. Всъщност някои смятат, че дори могат да бъдат вредни. Едно добре известно проучване установи, че хората, които не вярват в свободната воля, също са по-склонни да не се справят с изпитания. Друг установи, че това не само намалява услужливостта на хората, но и кара някои хора да действат по-агресивно.

Философът Саул Смилански каза: „Загубата на всякаква вяра в свободната воля и моралната отговорност вероятно би била катастрофална. Насърчаването на идеята е „опасно, дори безотговорно“.

Неврологът Питър У. също не е съгласен със Саполски, като твърди, че има твърде много променливост в невронната активност, за да бъде предопределена. Подобно на Смилански, Питър също се съгласява, че казването на хората, че нямат свободна воля, може да бъде вредно, заявявайки: „Тези, които прокарват идеята, че ние не сме нищо друго освен детерминистични биохимични марионетки, са отговорни за увеличаване на психологическото страдание и безнадеждност в този свят.“

Саполски призна в интервю възможността това да е опасно, но продължи да казва: „По-голямата част от времето наистина мисля, че е адски много по-хуманно. Искам да отуча хората от реакцията на колене към идеята, че без свободна воля ще буйстваме, защото не можем да носим отговорност за нещата“, обясни той.

„Че нямаме обществени механизми, за да накараме опасните хора да не бъдат опасни или да накараме талантливите хора да правят нещата, от които обществото има нужда, за да функционира. Не е така, че в един детерминистичен свят нищо не може да се промени,“ каза още.

Превод: GlasNews.bg