Шест мумии от Гуанахуато, датиращи от 1800 г., бяха показани миналата седмица на туристическото изложение Tianguis Turistico 2023 в Мексико Сити. Няколко дни след изложбата изследователите бият тревога - учените се опасяват, че витрините, в които са представени останките, може да не са херметични.

По правило телата се излагат близо до мястото, където са намерени, но експонатите на El Museu de las Momias („Музей на мумията“) често пътуват по света, например през 2009 г. те вече бяха показани в САЩ, пише Express. Имайте предвид, че говорим за 111 мумии от Гуанохуато, някои от които са запазили коса, кожа и дори дрехи. Изследователите вярват, че уникалният местен климат, богатите на минерали почви и в някои случаи балсамирането са помогнали.

Известно е, че телата са били погребани за първи път по време на епидемия от холера през 1833 г., като част от усилията за контролиране на разпространението на инфекции. Сега обаче изследователите смятат, че тези експонати могат да бъдат опасни за здравето на посетителите на изложбата. Според персонала на Мексиканския национален институт по антропология и история (INAH) поне една мумия от изложените е била колонизирана от гъбички и може да представлява заплаха за посетителите.

изложба на мумиицял екран
Учените предполагат, че витрините не са били херметични Снимка: Creative Commons/Russ Bowling

Служителите на института казват, че не могат да бъдат сигурни, че витрините, в които са били изложени мумиите, всъщност са били херметични и затова се опасяват, че заразените с гъбички останки могат да навредят на стотици посетители на изложбата. Изследователите също така отбелязват, че организаторите на изложбата не са потърсили съвет от изследователите и не са отчели правилно всички рискове, които пътуващите мумии представляват за посетителите на изложбата.

Известно е, че след погребението телата са изровени между 1870 и 1958 г. Причината, поради която останките бяха изровени, беше данъкът, който тогава беше в сила в Гуанохуато и включваше заплащане за "вечното съхранение" на останките. В резултат част от телата са извадени от земята, а тези, които са в по-добро състояние, са прибрани в близката сграда на гробището.

мама бебецял екран
 
Снимка: Creative Commons/Asenetp

До 20-ти век останките на хора се превърнаха в нещо като местна атракция - предприемчиви работници на гробищата взимаха няколко песо от посетителите, за да могат да разгледат мумифицираните останки. През 1969 г. сградата е официално преобразувана в „Музей на мумията“, а от 2007 г. има постоянна експозиция, която представя 59 експоната.

Една от атракциите на колекцията е мумифицираният плод на бременна жена, която също е станала жертва на холера. Този експонат се счита и за най-малката мумия в света.

Превод: GlasNews