Ако спите един час по-дълго от обикновено, това води до намаляване на приема на калории. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание JAMA Internal Medicine.

За изследването американски лекари набират 80 души с наднормено тегло, чийто индекс на телесна маса е в диапазона от 25-29. Участниците са спали по-малко от 6,5 часа на нощ преди началото на експеримента. Те бяха разделени на случаен принцип в две групи от 40 души: едната беше оставена с обичайния си модел на сън, а другата беше посъветвана да спи най-малко 8,5 часа на ден.

Продължителността на съня се измерва с помощта на актограф, прикрепен към китката. Иначе участниците в експеримента продължават да водят същия начин на живот и не променят диетата си.

В крайна сметка учените стигнаха до заключението, че удължената продължителност на съня намалява (в сравнение с контролната група) общия калориен прием на участниците средно с 270 kcal на ден.

Проучването също така казва, че не е предназначено да измерва загубата на тегло при участниците, но учените предполагат, че намаляването на енергийния прием ще помогне на хората да отслабнат.

Превод: GlasNews