Ново проучване, проведено от Texas A&M AgriLife University установи, че консумацията на кардамон има множество ползи за здравето, включително изгаряне на мазнини и намаляване на възпалението, което прави кардамона „суперхрана“.

Проучването е ръководено от д-р Луис Сиснерос-Зевалос, професор по градинарство и хранителни науки в Тексаския университет A&M. Проучванията показват, че кардамонът може да бъде чудесно допълнение към здравословната диета и да помага на хората да поддържат здравословно тегло и да намалят телесните мазнини. За това пише Tech Explorist.

Д-р Амит Дхингра, ръководител на Департамента по градинарски науки, казва: „Изследванията на професор Сиснерос-Зевалос ни помагат да разберем как различните култури могат да повлияят на нашето здраве.“

Снимка: Pixabay

Изследването „Семена от кардамон увеличават използването на енергия и намаляват телесните мазнини при мишки чрез промяна на мозъчните сигнали за разграждането на мазнините и приема на енергия“, е публикувано в International Journal of Molecular Sciences.

Кардамонът е подправка, обичана от хората по целия свят и това изследване може да я направи още по-популярна. Подправката има топъл билков вкус и аромат, съчетаващ евкалипт, мента и пипер.

Сиснерос-Зевалос казва: „Нашите резултати показват, че тази подправка може да помогне за изгарянето на калории, поддържане на телесното тегло, повишаване на апетита и влияние върху това колко ядем.“

Изследователите са използвали животни, като са добавяли различни количества семена от кардамон към храната им. Те открили, че кардамонът прави животните по-гладни, но също така им помага да изгарят повече енергия и да губят мазнини. Проучването също така дава представа от колко кардамон може да се нуждаят хората - най-малко 77 милиграма кардамон за възрастен с тегло около 60 кг. „Можете да си го набавите, като ядете от 8 до 10 шушулки кардамон на ден“, казват учените.

Снимка: Freepik

Изследванията показват, че кардамонът засяга частите от нашия мозък, които контролират използването на мазнини в тялото и производството на енергия в черния дроб и мускулите. Сиснерос-Зевалос също споменава, че други проучвания показват, че кардамонът помага за намаляване на възпалението, което е основен фактор при различни заболявания.

"Открихме, че семената на кардамон могат да се използват за подобряване на здравето. Може да се използва в спорта, здравословна храна и различни добавки, за да направят продуктите по-добри и по-здравословни", казва Д-р Сиснерос-Зевалос.

Д-р Сиснерос-Зевалос вярва, че това научно откритие ще бъде от полза за спортното хранене и ще помогне на тези, които се възстановяват от заболявания, които изискват повишен прием на храна.

Превод: GlasNews.bg