Френски учени от изследователския институт LORIA успяха да дешифрират 500-годишен таен код, който разкри подробности за слухове за френски заговор за убийството на императора на Свещената римска империя и крал Карл V от Испания, пише Phys.

Карл V (1500-1558) е един от най-могъщите владетели на 16 век. Той управлява повече от 40 години огромна империя, която заема по-голямата част от територията на Западна Европа и Америка. Може да се каже, че Карл V е първият владетел на трансатлантическа държава.

Чарлз Vцял екран
 
Снимка: Wikipedia

Учени от изследователския институт LORIA, Франция, прекараха половин година в дешифриране на писмо, което през 1547 г. императорът пише на своя посланик във Франция. През този исторически период, през първата половина на 16 век, между Испания и Франция, която по това време е управлявана от крал Франциск I, има постоянно напрежение, което е придружено от поредица от войни.

Писмото, което император Карл V пише на своя посланик във Франция Жан дьо Сен Морис, е било забравено през всичките тези векове в една от библиотеките в град Нанси, Франция. Криптографът Сесил Пиеро от изследователския институт LORIA за първи път разбра за съществуването на това писмо едва през 2019 г. И само няколко години търсене я доведоха до този документ.

Карл V, тайно писмоцял екран
Снимка: phys.org

Според Пиеро написаното от императора в писмото е едновременно загадъчно и напълно неразбираемо, тъй като Карл V използва тайни символи. Шест месеца усърдна работа направиха възможно изолирането на цели 120 мистериозни знака, които се намират в писмото.

„В писмото цели думи са криптирани, някои букви императорът е заменил с мистериозни знаци, най-вероятно вдъхновени от арабския език. Имало е и символи, които не означават абсолютно нищо и всичко заедно подсказва, че по този начин императорът е искал да скрие истинското значение на кореспонденцията от всеки враг, който би се опитал да декриптира съобщението“, казва Пиеро.

Пробивът в дешифрирането на писмото дойде, след като учените успяха да дешифрират една фраза в нейната цялост и по този начин успяха да разбият тайния код на императора. Учените са били подпомогнати и при дешифрирането на друго писмо, което посланикът във Франция изпраща обратно на императора. В това съобщение учените са открили ключа за отключване на кода.

„Това е наистина уникален случай, защото успяхме да прочетем писмо, което никой не можеше да прочете в продължение на 500 години. Писмото казва, че отношенията между Франциск I и Карл V са се влошили през 1547 г., въпреки мирния договор, който те подписаха през 1544 г. Но отношенията между тях все още бяха толкова напрегнати, че в писмото се казва, че има слухове за френски заговор за убийството на Карл V“, казва Пиеро.

В писмото няма точни подробности за този заговор, но императорът изразява силни опасения относно това. Сега учените се надяват да дешифрират друга кореспонденция между императора и неговия посланик, за да получат по-добра представа за политиката на Карл V в Европа.

Превод: GlasNews