Една пикантна добавка може да направи кафето ви много по-добро. Според информация, която се появи в социалните медии, добавянето на малка щипка сол към кафето може да намали горчивината и да разкрие други вкусове, които иначе биха били загубени.

Този трик не е толкова странен, колкото изглежда и всъщност си има научно обяснение, пише ScienceAlert. Известно е, че натриевият хлорид или готварската сол е много ефективен при потискане на горчивината в кафето, както е във всички видове храни.

Учените приписват способността на солта да потиска горчивината на нейната популярност като кулинарна съставка през цялата човешка история. Маскирайки усещането за горчивина, солта позволява на други вкусове, като сладост или умами, да излязат наяве.

Въпреки че теорията за вкусовата карта на езика е развенчана, в устата има различни рецептори, които са чувствителни към определени видове вкус. Солният рецептор е известен като епителен натриев канал (ENaC), а рецепторите за горчив вкус принадлежат към семейството TAS2R.

Проучване от 1995 г. показа, че солта ефективно маскира горчивината в смес от сладки и горчиви съединения. Въпреки това, въпреки че добавянето на сол прави вкуса на сместа по-сладък и по-малко горчив, горчивите съединения не потискат вкуса на солта.

горчивина на кафето, сол и кафе, потискане на горчивината на кафето, натриев хлорид, вкусови рецептори, печене на кафе, подслаждане на кафе, подобряване на вкуса на кафето, традиция на шведското кафе, кафе на американския флотцял екран
Проучване от 1995 г. показа, че солта ефективно маскира горчивината в смес от сладки и горчиви съединения.

Не е напълно ясно как солта потиска горчивината, но проучванията при мишки показват, че при високи концентрации солта активира не само ENaC, но също и киселинни и горчиви рецептори. Смята се, че това създава неприятен вкус и яденето на твърде много сол наведнъж може да бъде опасно.

Въпреки това, малко количество сол може значително да намали горчивината. В миналото осоляването беше често срещан начин за намаляване на горчивината на зеленчуци като патладжан и брюкселско зеле. А на някои места, като Виетнам, към кафето обикновено се добавя сол, за да се подобри вкусът му.

Ако не обичате сладко или млечно кафе, щипка сол може да бъде полезна, особено ако случайно сте преварили кафето си и накрая сте го изгорили. Започнете с малка щипка и коригирайте по ваш вкус.

От друга страна, ако наблюдавате приема на натрий, има други възможности за потискане на горчивия вкус, като трапезна захар и мляко. Може би трябва да опитате шведската традиция да добавяте осолено месо или сирене към кафето.

Превод: GlasNews