Изследователите подмладиха клетките на кожата на 53-годишна жена, правейки ги същите като тези на 23-годишна.

Учени от университета в Кеймбридж постигнаха невероятни резултати: те успяха да накарат човешките кожни клетки да изглеждат по-млади с цели 30 години. Учените смятат, че могат да направят същото и с други тъкани на човешкото тяло. По този начин може да се разработи лечение на заболявания, които се срещат при възрастни хора, съобщава BBC. 

Според учените все още не говорим за "вечна младост". Нови техники за подмладяване на клетките могат да помогнат на хората да останат здрави по-дълго с напредването на възрастта.

"Много болести само се влошават с възрастта. Следователно има шанс да се удължи не животът, а здравето на хората. За да се чувстват добре дори в напреднала възраст", казва Волф Рейк от университета в Кеймбридж.

Овцата Доли и началото на нов метод за подмладяване

Рейк каза, че неговото изследване все още е в ранен етап, но фактът, че е успял да подмлади клетките на кожата на 53-годишна жена, вече е голяма крачка напред.

Произходът на метода, използван от учените в новото изследване, датира от създаването на клонираната овца Доли през 90-те години на миналия век. Тогава учените искали да създадат така наречените човешки ембрионални стволови клетки. Те се надяваха, че по този начин могат да бъдат отгледани в определени тъкани, като мускули, хрущяли и нервни клетки, за да заменят износените части на тялото.

 

През 2006 г. японски учени измислиха нов метод, наречен IPS. С него учените добавят химикали към клетките на възрастен организъм за около 50 дни. Това доведе до генетични промени, които превърнаха възрастните клетки в стволови клетки. Но тогава беше необходимо тези стволови клетки да се развият в клетки и тъкани, от които човек се нуждае. Но след толкова години това все още не е дало желаните резултати.

Малко химия и съвсем различен резултат

Волф Рейк и колегите му са използвали метода IPS върху клетките на кожата на 53-годишна жена. Но сега в лабораторията учените добавят химикали към клетките не за 50 дни, а за 12. Тези клетки не се превърнаха в ембрионални стволови клетки, а се подмладиха и започнаха да изглеждат и да се държат сякаш принадлежат на 23-годишно момиче. Но този метод не може да бъде незабавно прехвърлен от лабораторния етап на изследване към клиничния, тъй като методът IPS увеличава риска от развитие на рак.

Вечен живот или "млада" старост

Сега, когато е известно, че клетките се подмладяват, каза Рейк, може да се намери алтернативен, по-безопасен метод за създаване на необходимите човешки тъкани за подобряване на здравето, а не на продължителността на живота.

"Най-малкото можем да започнем с разработването на лекарства за подмладяване на кожата при по-възрастни хора, където тази кожа е била увредена. След това ще проверим дали нашият нов метод може да се приложи и към други човешки тъкани", казва Рейк.

Според учените ще бъде възможно да се опитаме да подмладим имунните клетки, така че с възрастта човек да може по-добре да се справя с болестите. Въпросът за създаване на лекарство против стареене все още не е на масата. Но може би новите изследвания ще доведат до факта, че ще бъде възможно да се постигне регенерация на цялото тяло, а не на отделните му части, смятат учените.