В продължение на десетилетия учените провеждат стотици изследвания, които имат за цел да намерят ефективни методи за справяне с излишните килограми без изтощителни тренировки и строги диети. Ново проучване показва, че това е съвсем реално.

Група учени от университета Лафбъро откриха, че някои домакински задължения могат да ви помогнат да се отървете от излишните килограми - едно от най-ефективните и изгарящи калории задължения е рутинното почистване на кухнята. Учените са сигурни, че в този случай не само мръсната печка ще има полза, но и тялото ви.

Проучването включва дузина професионални чистачи, на които са дадени специални тракери и са разпределени 5 къщи за почистване, пише Daily Mail. Според автора на изследването професор Аманда Дейли, тя и нейните колеги по-късно са проучили данните, получени от тракерите, и са ги сравнили със загубата на калории по време на други дейности.

Оказа се, че 50 минути чистене на кухнята са по-ефективни за загуба на калории от танци или дори каране на колело със същата продължителност. Нещо повече, резултатите от проучването показват, че почистването на кухнята също изгаря повече калории, отколкото почистването на която и да е друга стая в къщата.

А сега по-конкретно. Проучването показва, че за почистване на кухнята човек харчи средно около 276 калории, докато почистването на банята ни отнема само 173 калории, а почистването на спалнята изисква средно 153 калории.

В същото време учените установиха, че 50-минутното почистване на кухнята изгаря повече калории, отколкото танците или едночасовото каране на колело - 219 и 292 калории.

Дейли отбелязва, че почистването на къщата може да накара сърцето ни да бие по-бързо и да консумираме повече калории. Само това обаче може да не е достатъчно. Така личният треньор на Кеймбридж Джо Митън предложи да използвате някои трикове, за да подобрите ефекта от почистването. Например, той предлага да не се навеждате, за да почистите нещо, а да клякате, за да направите рутинното си почистване още по-ефективен начин за борба с наднорменото тегло.

Превод: GlasNews