Ново изследване на учени от университета на Илинойс, САЩ, показва, че хората, които често изразяват благодарност към партньора си, имат по-стабилни, силни и щастливи връзки, пише Daily Mail.

Според автора на изследването Алън Бартън думата „благодаря“ има чудотворна сила, когато се изговаря често. Двойките, в които се чува постоянно, изпитват по-голяма признателност към партньора си и са по-удовлетворени от връзката. Учените са открили, че изразяването на благодарност към партньора може да има значителни незабавни и дългосрочни ползи в една връзка.

"Трябва да си благодарите един на друг през цялото време. Това е чудесен начин да преминете през трудни моменти и краткотрайни конфликти. Ако хората се чувстват оценени и благодарни за действията си, тогава това значително повишава ефективността на връзката", казва Бартън.

Учените като част от своето изследване са наблюдавали живота на повече от 300 двойки през годината. Това са двойки, които са били женени средно от 10 години и предимно имат деца. Имало и двойки, които са живели в граждански брак средно по 7 години и също са имали предимно деца.

Трябва да си благодарим през цялото време. Това е чудесен начин да преминете през трудни времена и краткосрочни конфликти. Ако хората се чувстват оценени и благодарни за действията си, това значително повишава ефективността на връзката, казва Бартън. 

"Искахме да разберем дали изразяването на благодарност и признателност за партньор, както и подчертаването на тяхната стойност, може да смекчи ефектите от конфликтите, както и отрицателното въздействие както на вътрешните, така и на външните фактори на живота. Например временната липса на нормално финансова сигурност“, казва Бартън.

Изследванията показват, че тези, които често изразяват благодарност към приятел, могат по-добре да се справят с различни трудности в една връзка. Но е важно всеки от партньорите да каже думата „благодаря“ и това ще направи връзката по-стабилна и щастлива. Тоест, самите партньори ще ги възприемат като такива, а това е много важно в една връзка - доверието в партньора.

"Такива двойки по-малко мислеха за раздяла или развод, те бяха по-уверени в бъдещето си. Дори когато възникнат конфликти или отрицателни външни фактори влияят на живота, всичко това омекотява удара за такива двойки. В крайна сметка те изразяват постоянна благодарност към партньора си “, казва Бартън.

Според Бартън най-важното нещо не е просто благодарността, но се подчертава стойността на партньора. Тоест, другият човек в двойката трябва да разбере, че той или тя е оценен, а не просто да каже "благодаря" само за да каже.

"Именно тези чувства предпазват по-ефективно от стреса. Затова ви препоръчвам по-често да правите искрени комплименти на партньорите си, да ги хвалите за постижения, дори и незначителни. И най-важното, разберете от партньора си дали има такива на техните усилия, които не се оценяват. Ако има такива, започнете да изразявате благодарност и за тях“, казва Бартън.