Докладът на учени от Националната академия на науките на Украйна предизвика смут в научните среди. Трима специалисти казаха, че са забелязали неидентифицирани летящи обекти над Киев. Невъзможно е да ги идентифицираме „като известни природни явления“.

Американското издание Skeptical Inquirer проучи доклада на учени, които се позоваха на данните на главната астрономическа обсерватория на Националната академия на науките на Украйна.

Учените са нарекли няколко вида неидентифицирани въздушни явления „пространства“ – това са светещи обекти, по-ярки от фона на небето, както и „фантоми“ – тъмни обекти с контраст от 1 до 50%.

В доклада на украинските учени се казва, че са регистрирани полети на „единична група и ескадрилни кораби“. Изчислена е и скоростта им – от 3 до 15 градуса в секунда.

Обектите се виждат в тропосферата на разстояния до 10–12 km. Размерът на НЛО е от 3 до 12 метра.

Скоростта, с която са се движили е определена от учените като до 15 km/s.

След известно време Националната академия на науките на Украйна реагира на статията на своите учени и я нарече „псевдонаучна по форма и съдържание“.

Учените бяха обвинени в абсурдни и пресилени заключения.

Директорът на проекта Галилео Ави Льоб отбеляза, че при такава скорост НЛО над Украйна биха били метеорити и биха изгорели.

Превод: GlasNews