Преди това само хора и шимпанзета успяваха да преминат успешно „теста с инструменти“, но сега изглежда, че имаме конкуренти – белите папагали от Индонезия, наричани още какаду на Гофен.

В хода на изследването учените построили нещо като призрачна „машина за храна“, където скрили любимия деликатес на какадуто – ядките кашу. На папагалите бяха предоставени серия от инструменти и пъзел, чрез решаването на които най-накрая можеха да получат желаната храна.

Обърнете внимание, че какадутата на Гофен преди са били известни със способността си да правят инструменти от клони на дървета, но сега успяха да преминат „теста за комплект инструменти“ със зашеметяващи резултати, пише Daily Mail. Това означава, че тези папагали са доста умни и могат да планират какви инструменти са им необходими, за да постигнат дадена цел и да донесат подходящата „кутия с инструменти“ за работата.

В експеримента учените поставиха кашу в нещо като прозрачен автомат за птици. За да получи лакомството, какадуто трябваше първо да използва остър инструмент, за да пробие хартиената мрежа пред гайката. След това трябваше да използват гъвкав пластмасов инструмент (сламка, нарязана по дължина), за да избутат гайката от стойката, така че да падне.

какадуцял екран
Два от 10 какаду усвоиха инструментите за 35 секунди Снимка: Томас Суханек/SWNS

Резултатите от експеримента показват, че две от най-умните птици са измислили как да използват два инструмента само за 35 секунди. Нещо повече, четири от пет птици показаха, че са в състояние да планират набор от инструменти за работата и да ги носят в човките си.

Според съавтора на изследването Антонио Осуна-Маскаро от Университета по ветеринарна медицина във Виена, тези резултати предполагат, че какадуто е толкова интелигентно, че има мислено представяне на инструментите, които ще използва.

Учените отбелязват, че хората, подобно на шимпанзетата, преди това са преминали този тест - когато трябва да свършим нещо вкъщи, ние не ходим напред-назад за инструменти, а успяваме първоначално да съберем набор от инструменти, които може да ни потрябват. Това проучване доказва, че какадуто са също толкова добри, колкото хората, в планирането на набора от инструменти, от които ще се нуждаят, за да постигнат целите си.

инструмент за тестване на какадуцял екран
4 от 10 какаду са се научили да носят два инструмента веднъж Снимка: Томас Суханек/SWNS

Отбелязва се, че първоначално десет птици са участвали в изследването. Алфата на групата, мъжкият Фигаро, беше една от птиците, които овладяха инструментите само за 35 секунди. След това 5 от 10 птици, които усвоиха инструментите, поеха по три различни пътя до прозрачна кутия с гайка вътре.

Този експеримент е създаден специално, за да покаже, че какадуто е в състояние да планира набор от инструменти, от които се нуждае, и да използва точно тези инструменти, които могат да бъдат полезни в конкретен случай. Общо 4 от 10 птици се научиха да носят два инструмента със себе си, всъщност какадутата дори измислиха как да поставят дървен инструмент в пластмасов, за да го направят по-лесен за „транспортиране“.

Превод: GlasNews