Ако все още си мислите, че Свети Валентин във всички страни е на 14 февруари, грешите.

Дни преди празника, който и у нас всеки "почита" по различен начин, ще ви представим интересни обичаи в различните страни.

Китай

За китайците на Деня на Свети Валентин е много специално двойките да отидат заедно в храма, за да се помолят за любовта си и да донесат клонче бяла лилия. С концепцията, че чието цвете увяхне първо, този човек обича другия по-малко. 

Всъщност Денят на мъртвите, който се провежда на 7-ия ден от 7-ия лунен месец, е Денят на Свети Валентин в тази страна. Този празник води началото си от легендарната любовна история на двойката Nguu Lang - Zhi Nu, на които е позволено да се срещат само веднъж годишно на 7 юли.

Южна Корея 

Не само на 14 февруари в страната на Ким Чен Ун празнуват Свети Валентин за своя любим, а на 14-то число всеки месец. Тези дни имат свои собствени имена като априлски мрачен ден, майски ден на розата, юнски ден на целувката, декемврийски ден на прегръдката. 

Специален ден със собствена култура е 14 април – Черният Свети Валентин или Свети Валентин за необвързаните. На този ден се  необвързаните се събират, за да се насладят на черна юфка.

Япония 

За разлика от Свети Валентин в други страни, Денят на влюбените в Япония е възможност за момичетата да изразят любовта си към момчетата. Известно е, че японските жени са срамежливи и стеснителни, така че 14 февруари е техният шанс да покажат любовта си.

А на 14 март, наричат ​​го Белия Свети Валентин, мъжете ще подаряват подаръци на жените, ако имат чувства.  Жените в тази страна подаряват шоколадови бонбони на своите колеги мъже и приятели. Този подарък се нарича giri choko (което означава учтив шоколад), за да покаже уважение. 

Японците използват шоколад, за да дават на хората, които обичат като родители, приятели и братя. В Япония има отделно производство на шоколади за всеки получател като Kire Chocolate и Giri Chocolate за приятели и роднини. За влюбените си подаряват Chocolate Honmei.

Израел

Денят на Свети Валентин в Израел не е същият вид празник, както в Северна Америка в Европа, но той придоби популярност и се празнува повече в Тел Авив и Йерусалим с различни партита, концерти и специални романтични вечери. В Израел има още един ден, който празнува любовта, което се провежда през летните месеци, тази година на 2 август 2023 г., което означава, че има две дати за празнуване на любовта в Израел. 

В старите времена жените обличали бели рокли и танцували на лозето, където ги чакали момците. В съвременната израелска култура това е денят за изповед, брак и подаряване на картички или цветя.

Германия 

В Германия този ден се нарича Валентинстаг. Има няколко специални обичая, които включват изображението на прасе - символ на късмет и желание. Орнаментите за прасета се срещат в цяла Германия. 

Освен това германците правят и големи джинджифилови сладки с любовно послание отгоре като начин да изразят чувствата си към любимите си хора.

Уелс 

За разлика от Деня на влюбените в други страни, жителите на Уелс празнуват Свети Валентин на 25 януари, наричан Ден на Свети Дуинвен.

На този ден двойките си разменят издълбани дървени лъжици, известни като „Лъжиците на любовта“. Това е традиционен ритуал, с който влюбените радват своите любими, произхождащ още от 16 век.

Шотландия 

В Шотландия има парти за неженените хора на Свети Валентин. 

На този празник всеки пише нечие име на лист хартия и го хвърля в две шапки, едната с имената на момчетата, другата с имената на момичетата. Момичетата ще се редуват да вземат лист хартия и името, което хванат, ще бъде това, с което ще излезе на среща.

Великобритания 

Обединеното кралство е една от първите страни, които въведоха Свети Валентин. И тази страна празнува Свети Валентин както никоя друга. 

Традиционният британски подарък за Свети Валентин не е шоколад или рози, а сребърни лъжички, издълбани във формата на ключ, които представляват отварянето на любящото сърце на другия. 

Влюбените вярват, че заключването на червен катинар във формата на сърце на моста на любовта и хвърлянето на ключа в коритото на реката ще помогне за „заключването“ на любовта им, пише knowinsiders.com. Ето защо, ключовият образ идва от Англия, превръщайки се в символ на любовта, на Свети Валентин в много страни по света днес. Досега ключовият символ се е разпространил във Франция, Корея, Унгария и др.

Италия 

По древен обичай на Свети Валентин мъжете приготвят най-красивата каляска с любимата си за разходка. 

Те си подаряват един на друг много специален шоколад по този повод, наречен "Baci Perugini", кестенов шоколад, опакован във фолио с известни любовни стихове, признания или любовни послания. 

Освен цветя и шоколад, италианците правят и други много скъпи подаръци на жените си като парфюм, диамантени бижута. 

Най-известният романс на Шекспир - този между Ромео и Жулиета, продължава да докосва сърцата на мнозина, особено в Деня на влюбените. Всяка година в италианския град Верона - там, където е играна и самата пиеса, се получават хиляди любовни писма, адресирани до Жулиета. Те биват запазвани и окачвани на стената под нейната тераса.

Бразилия

Бразилците празнуват своя собствен ден на Свети Валентин, наречен Dia do Namorados на 12 юни. На следващия ден е денят на Свети Антоний, покровителят на брака. Неомъжените момичета ще изпълняват ритуала Simpatias или "симпатизират" с надеждата, че ще се омъжат през следващата година. 

В навечерието на празника на Свети Валентин момичетата често пишат имената на момчетата на листчета. Те вярват, че каквото и име да хванат на следващия ден, това ще е името на човека, за когото ще се оженят или поне на човека, с когото ще излязат на Свети Валентин.

Чехия

През последните години Свети Валентин стана популярен в Чешката република, но влюбените в тази страна все още имат свой собствен традиционен Ден на влюбените на 1 май. 

През това време много двойки правят поклонение пред статуята на поета Карел Хинек Маха в парка Петрин и разменят целувка под черешовото дърво със смисъл да донесат късмет за новата година.

Румъния

Румънският празник на влюбените, наречен Драгобете, известен още като Ден на годежа на птиците, се провежда на 24 февруари. 

Това е съчетание на Свети Валентин с празника на пролетта.

Младите мъже и жени в този ден се срещат в църквата, после отиват в гората за първите пролетни цветя. Има обичай - момичетата и момчетата да се гонят, показвайки си кой кого харесва и ако има "съвпадение", момичето трябва да целуне момчето пред всички.Така се разбира, че есента ще има сватба.