Изследователи от университета в Дънди проведоха експеримент с участието на 100 бебета, като включиха бавни и бързи приспивни песни. Изненадващо, последните работят много по-добре от първите при безсънни бебета.

По време на експеримента бебета, които са били в състояние на сънливост, но все още не са заспали, са получавали бавни и бързи песни.

Оказа се, че лиричните мелодии не допринасят за бързото заспиване. А веселите мотиви забавят пулса им, след което малките участници бързо заспиват.

„Тези резултати показват, че скоростта на заспиване зависи от емоциите, които бебето изпитва“, обяснява ръководителят на изследването д-р Емес Над. Той също така посочва, че бебетата имат силна реакция към музиката от раждането.

Това проучване се основава на предишна работа, която показва, че децата заспиват по-добре на музика, отколкото на пълна тишина. Учените смятат, че това може да се обясни с факта, че децата са заети с нещо, психиката им реагира на външен стимул и след това се уморяват по-бързо.

Здравословният сън е важен за деца от всички възрасти. Наскоро изследователи от университета в Монфор установиха , че 10-годишните губят средно една нощ на седмица поради пълното пристрастяване към някои интернет ресурси.