Началото на всяка нова година е изпълнена с обещания: да тренираме повече, да ядем повече зеленчуци, да пием по-малко алкохол. От последното идва и "сухият януари" - идеята да се откажем от пиенето за един месец в началото на година.

След като януари приключи, може да обърнем поглед към точните статистики за консумацията на алкохол в света. И да разберем, че най-много се пие в Европа, а България е в челната десетка.

За година в Европа всеки над 15 години консумира средно 9.6 литра твърд алкохол, който е еквивалентът на 190 литра бира или 80 литра вино. Това показва докладът на Световната здравна организация (СЗО) за здравето на европейците през 2021 г.

В кои страни на Стария континент обаче се пие най-много? Ето ги първите десет.

  1. Чехия - 14.3 л твърд алкохол на човек на година

  2. Латвия - 13.2 л

  3. Литва - 12.8 л

  4. Германия - 12.8 л

  5. Испания - 12.7 л

  6. Ирландия - 12.7 л

  7. България - 12.5 л

  8. Люксембург - 12.4 л

  9. Румъния - 12.3 л

  10. Франция - 12.2 л

Данните на Евростат показват още, че обичайната разлика в консумацията на алкохол между жените и мъжете остава, като повече си пийва силният пол. Друга забележителна статистика показва, че колкото повече остаряваме, толкова повече пием.

Колко често се пие в Европа? Оказва се, че най-висок процент на хора, които всекидневно консумират алкохол, има в Португалия (20.7 %), Испания (13 %) и Италия (12.1 %). Още нещо любопитно - Хърватия е с най-голям процент от населението, които въобще не са пили алкохол през последната година, 38.3 %.

А колко е здравословно да се пие? Според СЗО няма такова нещо и единственият начин да избегнем вредите от консумацията на алкохол е като не го консумираме. Българските здравни власти съветват да се ограничим до една чаша вино, една бира или 50 мл твърд алкохол на ден, съобщават Euronews.