Хиляди туристи всяка година се сблъскват с кошмара да се окажат ограбени в чужбина.

Недобре ориентирани в градската среда, погълнати от новите гледки и забележителности, те често стават обект на посегателства от злонамерени крадци.

В оживени райони с тълпи от хора и около популярни локации, чужденците трябва да бъдат особено бдителни, предупреждава Euronews.

Експертите по застраховки при пътуване Quotezone.co.uk публикуваха доклад с класация на европейските страни по отношение на риска от кражби.

Компанията използва отзиви на пътници, за да изчисли броя на случаите на джебчийство в петте най-големи туристически забележителности във всяка популярна европейска дестинация.

Според Quotezone страната с най-голяма вероятност да бъдете ограбени е Италия.

Посетителите на Колизеума, фонтана Ди Треви и Пантеона в Рим, Дуомо ди Милано и галерията Уфици във Флоренция споменават за откраднати вещи в 1 906 онлайн отзиви през 2022 г.

Това означава 463 случая на джебчийски кражби на всеки милион посетители на най-големите туристически атракции в Италия – най-високият процент от всички европейски страни.

Франция е на второ място по брой споменавания на джебчийски кражби – 283 на милион посетители. Всички пет атракции, които Quotezone наблюдава, са в столицата Париж.

Нидерландия се нарежда на трето място по показателя джебчийство.

Въпреки репутацията на Барселона като място за джебчийски кражби, Испания заема едва шесто място в списъка. В рецензиите се споменават пет пъти по-малко кражби, отколкото в Италия.

Страните с най-малко съобщения за джебчийски кражби са Република Ирландия с 30 споменавания на милион посетители и Полша с 18.

"Кражба може да се случи навсякъде, а туристическите горещи точки са удобни места за престъпниците, които могат да посегнат на портфейлите и чантите на туристите, докато те са заети да разглеждат забележителностите", казва Грег Уилсън, основател и главен изпълнителен директор на Quotezone.

"Иконични забележителности като Айфеловата кула в Париж и фонтана Ди Треви в Рим са особено популярни сред джебчиите, тъй като там се движат по-незабележимо сред големи тълпи.", допълва той.

Експертът препоръчва на туристите да оставят ценните си вещи като скъпи бижута в сейф в хотела, пише profit.bg. Предлага също така да съхранявате телефона, парите и личната си карта в малка чанта на кръста, която се закопчава с цип, вместо в голяма чанта, носена небрежно през рамо, която е магнит за джебчии.

"Никога не оставяйте личните си вещи без надзор, тъй като застрахователните компании изискват от пътуващите да полагат "разумни грижи" и могат да отхвърлят застрахователни претенции за кражба, ако вещите са били оставени безотговорно", предупреждава той. "Важно е да не забравяте да получите полицейски доклад за загубата или кражбата на даден предмет, защото документът се прилага към застрахователния иск."

Добра идея е също така да имате копия на важни документи и да ги съхранявате онлайн. Изтеглете приложението "find my phone" и се уверете, че всичките ви данни са архивирани, а снимките ви автоматично се качват в онлайн хранилище, в случай че телефонът ви бъде откраднат, съветва още експертът.