Апелативният съд на щата Ню Йорк прие за разглеждане делото на слона Хепи срещу зоопарка в Бронкс. Става дума за задължителното отглеждане на животното в плен.

Интересите на слона се представляват от неправителствената организация Проект за нечовешки права. Правозащитниците от името на Хепи се оплакват от условията за отглеждане на животното, настоявайки за признаване на правото на физическа свобода и прехвърляне в резерват.

Както беше изяснено, Хепи е родена в дивата природа през 1971 година. Вероятно е родена в Тайланд и е дошла в Съединените щати заедно с още шест слона, на които са дадени имената на джуджетата от приказката за Снежанка.

Слонът се озовал в зоопарка в Бронкс през 1977 г. и е живял сам почти 20 години поради факта, че другите слонове били преместени или евтаназирани. Според защитниците на правата на животните Хепи прекарва по-голямата част от времето си в тясна клетка, скрита от посетителите и страда много. Те напомнят, че слоновете са социални животни.

През 2018 г. Проектът за нечовешки права заведе дело от името на слона. По различно време той е бил подаден в повече от 20 американски съдилища, но досега не е разглеждан никъде. Според служителите на зоопарка въпросите за отглеждането на животни трябва да се решават от компетентни специалисти, а не от съдии. Зоологическата градина също отрича, че слонът живее изолирано.